Hyundai Nexo obavio prvu autonomu vožnju

Grupa novih Hyundai električnih vozila uspjela je autonomno proći put od 190 kilometara između Seula i arene zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Hyundai Nexo obavio prvu autonomu vožnju Hyundai
14. 2. 2018

I prije je Hyundai bio uspješan u autonomnim vožnjama no one su uglavnom bile izvedene na specijalno odabranim cestama sa ograničenim brzinama. Ovaj put je bilo drugačije u smislu da su se automobili kretali na otvorenim cestama i autocestama dosežući brzine od 110 kilometara na sat.

U eksperimentu su sudjelovala tri Hyundai Nexosa koji su bili opremljeni sa svom opremom koju autonomna vožnja zahtjeva. Sistem je baziran na video kamerama, lidarima, radarima i 5G mreži. Nakon paljenja motora, vozači su samo morali pritisnuti “Cruise” te namjestiti ostale postavke, a vozilo je preuzelo volan u svoje ruke. Sva tri automobila kretali su se prema pravilima prometa i znakova, mijenjajući trake, pretjecajući i prolazeći kroz naplatne kućice.

Zadnja generacija Hyundai vozila premostila je problem napajanja i količine električne energije za autonomne vožnje te nova vozila imaju dovoljno snage i kapaciteta kako bi održavali sistem tokom ruta koje su za energiju izrazito zahtjevne.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.