O Hrvatima u BiH: - Ako treba bit ćemo i bezobrazni i drski, samo da bi osigurali ravnopravnost tom narodu

Milanović je jučer na skupu o domobranima progovorio i o ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini te poručio kako se neće libiti svih sredstava da im se zajamči ravnopravnost.

O Hrvatima u BiH: - Ako treba bit ćemo i bezobrazni i drski, samo da bi osigurali ravnopravnost tom narodu Mario Drausnik
13. 11. 2022

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je jučer navečer u Karlovcu na obilježavanju 30. obljetnice osnivanja 13. domobranske pukovnije „R“ Karlovac te dodijelio odlikovanja njezinim pripadnicima.

Nakon što su prikazane fotografije poginulih pripadnika pukovnije, Predsjednik je rekao kako su svi oni sanjali Hrvatsku, ali je njihov san naprasno i brutalno prekinut, no “zahvaljujući braniteljima i osloboditeljima mi imamo svoju državu”. „Imamo nešto što je najsvetije, ali i instrument koji nam pomaže da budemo samostalni, slobodni, da budemo neovisni u okviru mogućega, u integriranom svijetu u kojem živimo, u Europskoj uniji, gdje se moramo boriti za svoje interese i pravice. A taj instrument – to je naša država“, rekao je, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

Predsjednik je podsjetio kako se prvi puta hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe kada su domobrane vodili hrvatski časnici koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu. „Tu su pored profesionalnih brigada – koje su udarna šaka Hrvatske vojske, ona koja je oslobađala i probijala – ključnu i jednako važnu ulogu odigrali hrvatski domobrani. Ne samo u okolici Karlovca gdje ste doslovno branili svoj dom. Nego i u planinama Bosne i Hercegovine gdje su hrvatski vojnici ginuli do zadnjega dana, stvarali uvjete za hrvatsku slobodu, u prvom inozemstvu, na Kupresu i svim tim krajevima koji također hrvatsku slobodu znače. Bez mira, stabilnosti, reda, demokracije i pravde na tim prostorima nema niti slobodne Hrvatske. I tome danas služi hrvatska država – kao instrument da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrazno i drsko, osigura ravnopravnost tom narodu. To je zadatak o kojem naši pali heroji nisu razmišljali, ali mislim da bi se s tim itekako složili“, rekao je predsjednik Milanović.

„Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni što su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari, kao država i mali narod, moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti“, zaključio je predsjednik Milanović.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 13. domobranske pukovnije „R“ Karlovac, predsjednik Republike Zoran Milanović donio je odluke o odlikovanju. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovana je 13. domobranska pukovnija „R“ Karlovac. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovan Miroslav Željeznjak. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su posmrtno Vladimir Škrtić i Bruno Majoli te Vilim Lulić, Nikola Bakale, Cvetko Tonkli, Mijo Banjavčić, Marina Bencetić, Damir Vlašić, Damir Tuškan, Rade Gaćeša, Miroslav Župec i Dragan Fudurić, a Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan je Dubravko Stavljenić.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.