- Hrvati od Plenkovića imaju koristi koliko i Napoli od mog “praćenja” nogometa

Nino Raspudić ima zanimljivo mišljenje o hrvatskom premijeru i posebice o njegovoj ulozi u zaštiti hrvatskog naroda u BiH gdje su  konstitutivan narod, a gdje već u 4. mandatu na člana Predsjedništva BiH pobjeđuje Komšić koji u Livnu osvaja 9 glasova, no u Bihaću, Tuzli, Sarajevu i više od 30 posto navodnih Hrvata.

- Hrvati od Plenkovića imaju koristi koliko i Napoli od mog “praćenja” nogometa Romeo Ibrišević
27. 10. 2022

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u srijedu da su najviši hrvatski dužnosnici proteklih godina ulagali maksimalne napore u zaštiti položaja hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, posebice u potrebu izmjene izbornog zakona i da su oni doveli do konkretnih rezultata.

– Vlada u svim međunarodnim kontaktima ukazivala je na nužnost izmjene izbornog zakona u BiH koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja. Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tijekom ove godine, istaknuo je Grlić Radman u Saboru podnoseći izvješća za 2020. i 2021. godinu o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, javlja HRT, a prenosi Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/https-teleskop-hr-hrvatska-raspudic-o-plenkovicevoj-politici-prema-bih-hrvati-imaju-koristi-od-njega-koliko-i-napoli-od-mog-navijanja/


 
U lipnju je Europsko vijeće prvi put jasno je izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata. Pored toga, BiH je uključena i Strateški kompas EU, gdje se ističe ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, “a nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjeni ustava Federacije i izbornog zakona”, naveo je ministar.

Ministar Grlić Radman rekao je da je uložen maksimalan napor u zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, s čime se oporba nije složila.

– U izvješću ni za 2020. ni za 2021. ne spominju se aktivnosti predsjednika Republike, pa čak ni na način da ste, gospodine ministre, napisali da šteti, da je kontraproduktivan, izjavio je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Grlić Radman uzvratio je na tu izjavu i osvrnuo se na formulaciju “štetna djelatnost Zorana Milanovića”. Naravno, on to čini, činio je još i dok je bio predsjednik Vlade od 2012. do 2016. godine, a poznato vam je njegovo djelovanje antihrvatsko prema Bosni i Hercegovini još od 2020. godine, izjavio je ministar.

– Ono što može tješiti Hrvate u BiH je važna činjenica navedena u ovome izvješću, citiram: “Predsjednik Vlade pratio je situaciju u BiH”. I ja intenzivno pratim Napoli u zadnje vrijeme, pa im nema neke koristi od toga, rekao je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

Ministar Grlić Radman potom je kazao: -

– Gospodine Raspudić, vi reagirate osjećajima, a ne činjenicama. Prema tome, činjenice vas opovrgavaju, demantiraju. Apsolutno ne poznate procese niti diplomacije niti politike.

Grlić Radman ponovio je da je Milanović štetočina, da je takav bio i kao premijer i da je poznato i njegovo antihrvatsko djelovanje prema BiH kad je loše i s omalovažavanjem govorio o tamošnjim Hrvatima.

– Ne mogu govoriti o njegovim aktivnostima kada aktivnosti nije bilo, poručio je ministar vanjskih poslova.

Dalija Orešković (Cantar) ocijenila je da vladi nije stalo do hrvatskog naroda nego do vlasti pod svaku cijenu te da to pokazuju i izvješća u kojima se navode transferi iz proračuna za pomoć Hrvatima u BiH.

Riječ je zapravo o mehanizmu kupovine glasova, ustvrdila je Orešković na što su HDZ-ovi zastupnici ocijenili da neutemeljeno vrijeđa i omalovažava cijeli hrvatski narod u BiH.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.