Nadahnuta junakom Ahilejem, ratnikom knezom Branimirom, studentima proljećarima..., ovo nije najveća Tuđmanova skulptura, no ona je najdojmljivija i posebna...

Na 24. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana. AUTOR TUĐMANA IZ PODSTRANE OTKRIVA! Ivan Kujundžić, nekada član HDZ mladeži, a danas svjetski priznat skulptor i autor spomenika u Podstarni koji je unio sebe i desetljeće života uz prvog hrvatskog predsjednika.

- Simbol je to naše i njegove ukupne pobjede koju je bilo moguće ostvariti jedinstvom i pomirbom hrvatskog naroda, iseljene i domovinske Hrvatske, i svih drugi koji žive i vole HRVATSKU! „UVIJEK I SVE ZA HRVATSKU, A NAŠU JEDINU NAM I VJEČNU HRVATSKU NI ZA ŠTO“

- "Tuđman meditira i evocira čitavu nacionalnu povijest kulture i ratova, stapajući se s purpurnim ambijentom eksterijera kamena i čista vjetra, mora i valova, kao da poziva na ljubav i divljenje ljepoti naše domovine Hrvatske."

Nadahnuta junakom Ahilejem, ratnikom knezom Branimirom, studentima proljećarima...,  ovo nije najveća Tuđmanova skulptura, no ona je najdojmljivija i posebna... Ivan Kujundžić / FB
10. 12. 2023

izuzevši što je odista modelireo monumentalan spomanik Ocu nacije, Ivan Kujundžić, nekada član HDZ mladeži, a danas svjetski priznat skulptor i autor spomenika u Podstarni koji je unio sebe i desetljeće života uz prvog hrvatskog predsjednika imao je potrebu o svemu tome i nešto kazati:

-  KIP UTEMELJITELJU MODERNE DRŽAVE HRVATSKE


Kip državniku Franji Tuđmanu, u Podstrani, na tvrdim je temeljima Poljičke Republike, čiji tisućljetni statut čuva i danas identitet Hrvata, na platou, podno kamenih litica sokolova gnijezda i galebovih krila podno Peruna i Mosora, iznad modrog i sinjeg mora, kip je utemeljitelju moderne države Hrvatske i stajat će kao trajni spomenik Domovi!
Želio sam izmodelirati u jednu cjelinu; Franju Tuđmana kao povjesničara i državnika sva u pokretu, koji se u konteplaciji podno kamenih litica, nad morem divi ljepoti domovine Hrvatske.


"…i gledam more i gledam more zlato. I gledam more gdje se k meni penje
I dobro jutro kažem more…"


Želio sam upravo na tragu ovih Pupačićevih stihova izmodelirati Tuđmana koji slobodarski šeće ovim hrvatskim modrim ljepotama dok se nadahnjuje hrvatskom poviješću, od kneza Branimira i ratnika Domagoja, Trpimirom i Saborom kralja Tomislava!
Na nama je doista da tako i bude, a ne daj Bog da bude Hemigvejevska usamljena skulptura, Starac i more?!...
Ovdje, nad morem, državnik Tuđman meditira i evocira čitavu nacionalnu povijest kulture i ratova, stapajući se sa purpurnim ambijentom eksterijera kamena i čista vjetra, mora i valova, kao da poziva na ljubav i divljenje ljepoti naše domovine Hrvatske.


Skulptura, figurativno modelirana sa valovima mora i vjetra ilustrativno asocira na brojne nevere i bure, naše lijade i odiseje, do uspostave tisućljetnog hrvatskog sna i borbe za nezavisnošću.


S tim refleksijama mora i bure, državnik Tuđman simboličnio podiže ruku k suncu i zastavi, kao najvišim simbola ideala svjetla i Domovine.

Spomenik je to proslavi svih naših pobjeda, a nadasve Oluje, veličanstvene pobjede, u Obrambenom i Domovinskom ratu., koji ima sva obilježja antičkog ratnog svjetonzora, odlikovanom u ljudskoj hrabrost, pravednost, ljepoti i fizičkoj snazi, domoljublju i humanosti, onaj duh – velikog Ahileja!
Dr. Franjo Tuđman, Božjim darom, imao je viziju uspostave takve Hrvatske države nakon gotovo cijelog tisućljeća lutanja po bespućima tuđinske vlasti.
Napraviti skicu koja će dočarati format državnika i vizijonara, kao i njegov život u svoj ukupnosti i slojevitosti bio je izniman zadatak nadam se, kako nije bio uzaludan već inspirativan.
Dr. Franjo Tuđman karizmom je svojeg života i žrtvom za Domovinu, posebno kroz ideju pomirbe Hrvata, sinova ustaša i partizana, nadahnjivao sve generacije i slojeve našeg društva a posebno hrvatsku mladež, u čije sam se dionike ponosno ubrajao.
Punih sam deset godina bivao u njegovoj neposrednoj blizini, i tako sakupljao sve one siluete, crte i krokije, zabilježene i pohranjene u memoriji kao kvasac bubućeg intuirajućega procesa koji će se nakon tri desetljeća ostvariti, u ovoj kiparskoj formi Antičkog pobjednika.


Kao kipar, želio sam ući u bit njegov životnog poslanja, u njegovu duhovnu biografiju, proizašlu izučavanju svih zabluda i svih lutanja, u izučavanju povijesti zapisane, u Bespućima i drugim napisanim knjigama i uklesanim litofanijama i menhirima…
Moja promišljanja o skulpturi i portretu državnika Franje Tuđmana, također, bitno su vezana i inspirirana 71., tom kristalnom generacijom hrvatskih intelektualaca, umjetnika, političara i posebno hrvatske mladeži, studenta „maspoka“ Hrvatskoga proljeća, kojij je pripadao i Tuđman, ostavljenoj od tzv. Svojih političkih vođa u domovini i prepuštena na nemilost hijenama komunističog režima, na mučenje i patnju.
Ta generacija, svojim će buntovništvom i hrabrošću kao i žrtvom, održavat napetu nacionalnu nit puna dva desetljeća i tako nadahnuti čitavi hrvatski narod, u konačnu borbu za samostalno.
Posebna je to nadahnuo naš raštaj, jednu odabranu generaciju domoljuba i vitezova, boraca i ratnika, koja će izboriti konačnu pobjedu, u Domovinskom ratu s Franjom Tuđmanom na čelu i tako ostvariti tisućljetni hrvatski san, uspostaviti modernu državu Hrvatsku.
Valovita modelacija simbolizira tu snagu nošenu vjetrom, stapajući se sa zastavom u jednu cjelinu. Tako spojeni, metaforički su pozdrav najvišim idealima i Domovini!

Spomenik Dr. Franji Tuđmanu, ovdije u Podstrani, simbol je naše i njegove ukupne pobjede koju je bilo moguće ostvariti jedinstvom i pomirbom hrvatskog naroda, iseljene i domovinske Hrvatske, i svih drugi koji žive i vole HRVATSKU!
„UVIJEK I SVE ZA HRVATSKU, A NAŠU JEDINU NAM I VJEČNU HRVATSKU NI ZA ŠTO“

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.