Nogometna euforija na otoku Pagu: pogledajte ovaj ludi Lamborghini usred Novalje

Kako vam se sviđa 'šahovnica' na Aventadoru?!

Nogometna euforija na otoku Pagu: pogledajte ovaj ludi Lamborghini usred Novalje Facebook
22. 6. 2024

Hrvatska je otvorila EP u nogometu porazom od Španjolske, ali to nije smirilo pravu nogometnu euforiju koja vlada kod naših južnih susjeda. Naime, vole se maskirati ne samo tijekom utakmica, već i u tzv crveno-bijela šahovnica, koja je zaštitni znak hrvatske zastave. Navedeni uzorak dio je hrvatskog grba i zastave i ima duboku povijesnu i kulturnu simboliku.

Hšahovnica 

Šahovnica potječe iz srednjeg vijeka i veže se uz hrvatsku plemićku obitelj. Najstariji poznati prikaz šahovnice potječe iz 10. stoljeća, kada se navodno pojavljuje na grbovima hrvatskih kraljeva. Šahovnica je tako postala snažan simbol hrvatskog nacionalnog identiteta i ponosa iu različitim povijesnim razdobljima i političkim promjenama. Danas je šahovnica središnji dio hrvatskog grba i zastave. Grb sadrži štit podijeljen na 25 kvadrata, naizmjenično crvene i bijele boje.

Jedan vlasnik Lamborghinija Aventadora odlučio ga je upotrijebiti ne samo na zastavi, već i na karoseriji svog vozila. Moćni talijanski supersportski automobil od 520 kW, koji postiže brzinu od 100 km/h za manje od 3 sekunde, obukao je u crveno-bijele pruge i provozao ga Novaljom u koju se moglo vidjeti niz vozila šahovnica na hrvatskim cestama. I ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje u Europi. U Berlinu se ulicama provozao Ferrari 812 Superfast sa 6,5-litrenim V12 motorom, s bijelim i crvenim kockicama te s likom Luke Modrića na prednjoj naslovnici i Ivana Perišića na stražnjoj strani.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.