Njemačka pokreće kampanju cijepljenja protiv koronavirusa 27. prosinca

"Cijepljenje je izlaz iz ove pandemije i dobro smo pripremljeni za taj put", poručio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn, najavivši da će Njemačka s cijepljenjem započeti 27. prosinca.
 

Njemačka pokreće kampanju cijepljenja protiv koronavirusa 27. prosinca © Europska unija 2020
17. 12. 2020

Njemačka će 27. prosinca početi cijepiti svoje stanovništvo protiv koronavirusa. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn obavijestio je u srijedu ministre zdravstva 16 njemačkih saveznih država o očekivanom odobrenju BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva. Prema njegovim riječima, cjepivo bi u Njemačku trebalo stići u nedjelju nakon Božića, što znači da njemačke savezne države s cijepljenjem mogu započeti već 27. prosinca.

Prema navodima njemačkih vlasti, cjepivo bi najprije trebali dobiti korisnici staračkih domova i njihovo osoblje.

Unatoč činjenici da je u posljednja 24 sata u Njemačkoj od posljedica zaraze koronavirusom preminulo čak 952 ljudi, što je novi tužni rekord, njemački je ministar optimističan i vidi razlog za nadu. “Cijepljenje je izlaz iz ove pandemije i dobro smo pripremljeni za taj put”, poručio je Spahn.

Prema njegovim riječima, Njemačka bi u prvoj fazi trebala dobiti oko 400 tisuća doza cjepiva, a do kraja prvog kvartala ta bi se brojka trebala popeti na 11 do 13 milijuna doza.

Njemačka ministrica za obrazovanje i istraživanje Anja Karliczek poručila je u četvrtak u razgovoru za njemačke medije da je BioNTechovo cjepivo pouzdano.

Postupak odobrenja proveden je u skladu s istim, klasičnim, visokim standardima na kakve smo naviknuli u Europi. Nismo pravili nikakve kompromise”, poručila je 49-godišnja njemačka demokršćanka.

Europska agencija za lijekove (EMA) najavila je u utorak da će odluku o odobrenju BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva donijeti na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak, 21. prosinca. Sjednica je prethodno bila zakazana za 29. prosinac. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.