Donald Trump nudi njemačkim farmaceutima koji rade na cjepivu protiv COVID-19 da presele istraživanja u Ameriku

Trump pokušao osigurati ekskluzivna prava na cjepivo protiv koronavirusa
Njemačka je vlada potvrdila da je američki predsjednik Donald Trump pokušao nagovoriti njemačku farmaceutsku tvrtku koja radi na razvoju eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa da preseli svoja istraživanja u SAD.

Donald Trump nudi njemačkim farmaceutima koji rade na cjepivu protiv COVID-19 da presele istraživanja u Ameriku Pixabay.com
16. 3. 2020

Fotografija: Pixabay

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je velike svote novca privatnoj njemačkoj farmaceutskoj tvrtci CureVac iz Tübingena, koja radi na razvoju eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa, da preseli svoja istraživanja u Sjedinjene Američke Države i razvije cjepivo isključivo za SAD, izvijestio je u nedjelju ugledni njemački list Die Welt pozivajući se na izvore iz njemačke vlade.

Kako izvještava taj list, bivši direktor CureVaca Daniel Menichella sastao se početkom ožujka u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpredsjednikom Mikeom Penceom te članovima radne skupine američke vlade za koronavirus. Menichella je Trumpa i njegove suradnike navodno obavijestio da bi CureVac već početkom ovog ljeta mogao razviti eksperimentalno cjepivo protiv virusa Sars-CoV-2. Izvori iz njemačke vlade navode da je Trump CureVacu ponudio čak milijardu dolara kako bi za svoju zemlju osigurao ekskluzivna prava na to cjepivo.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn potvrdio je u nedjelju u intervjuu za njemačku javnu televiziju ZDF da je predsjednik Trump doista pokušao preuzeti tvrtku CureVac ističući da od tog pothvata neće biti ništa. CureVac će razvijati eventualno cjepivo protiv koronavirusa u Njemačkoj i to za cijeli svijet, a ne za pojedine zemlje, poručio je njemački ministar.

Američki pokušaj preuzimanja CureVaca potvrdio je i njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer koji je dodao da će se o toj temi raspravljati na kriznom sastanku njemačke vlade u ponedjeljak.

Mnogo oštriji u svojim reakcijama bio je zastupnik u njemačkom Bundestagu iz redova Socijaldemokratske stranke Karl Lauterbach. «Američka je vlada počinila ekstremno neprijateljski čin», istaknuo je Lauterbach. Poručio je da njemački građani, kao i svi ljudi diljem svijeta, moraju imati pristup potencijalnom cjepivu te da nijedna zemlja ne bi smjela imati ekskluzivna prava na cjepivo. «Kapitalizam ima svoje granice», zaključio je njemački socijaldemokrat.

U međuvremenu se oglasila i tvrtka CureVac. Ekskluzivni ugovor za cjepivo sa samo jednom zemljom ne dolazi u obzr, poručila je ta farmaceutska tvrtka ističući da želi razviti cjepivo za cijeli svijet, a ne samo za pojedine zemlje.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier pozdravio je tu vijest. «To je odlična odluka. Njemačka nije na prodaju», poručio je Altmeier.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.