Njemačka obustavlja cijepljenje AstraZenecom kod osoba mlađih od 60 godina

U Njemačkoj je ponovno došlo do preokreta. Nakon što je AstraZenecino cjepivo isprva preporučivano samo osobama mlađima od 65 godina, njemačke su vlasti u utorak navečer donijele odluku da će to cjepivo biti rezervirano uglavnom samo za osobe starije od 60 godina.

Njemačka obustavlja cijepljenje AstraZenecom kod osoba mlađih od 60 godina © European Union 2020
31. 3. 2021

U Njemačkoj će se od danas AstraZenecinim cjepivom cijepiti samo osobe starije od 60 godina, odlučili su u utorak navečer njemački savezni i regionalni ministri zdravstva.

Taj je potez uslijedio nakon što je njemački Stalni odbor za cijepljenje (STIKO) objavio preporuku da se AstraZenecino cjepivo primjenjuje samo kod osoba starijih od 60. Razlog za to su trenutačno dostupni podaci o pojavi “rijetkih, ali vrlo teških tromboza kao nuspojavi”, objavio je STIKO, dodavši da su se krvni ugrušci javljali uglavnom kod osoba mlađih od 60 godina i to 4 do 16 dana nakon cijepljenja.

Njemački Institut Paul Ehrlich objavio je u utorak podatak da je u Njemačkoj dosad zabilježeno 31 slučaj pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecom.

Njemačke su vlasti jučer objavile da će se osobe mlađe od 60 godina, koje to žele, i dalje moći cijepiti AstraZenecinim cjepivom, “ali samo nakon savjetovanja s liječnikom koji obavlja cijepljenje i nakon personalizirane analize opasnosti”.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koju je održao s kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, da ta odluka zasigurno predstavlja udarac za kampanju cijepljenja u Njemačkoj. No, s druge strane, će se sada osobe starije od 60 moći brže cijepiti, dodao je Spahn, ističući da je važno zaštititi starije osobe tijekom sve jačeg trećeg vala pandemije.

Njemačke je građane pozvao da se odazovu cijepljenju, dodavši da je AstraZenecino cjepivo “vrlo učinkovito, osobito kod starijih osoba”.

Sve ovo će donijeti nesigurnost, ali otvorenost i transparentnost su najbolji način ponašanja u ovakvoj situaciji”, odgovorila je kancelarka Merkel na pitanje o mogućem gubitku povjerenja u AstraZenecino cjepivo.

Njemačka je zajedno s brojnim drugim zemljama sredinom ožujka bila privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom. No nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila sigurnost tog cjepiva, cijepljenje je ponovno nastavljeno. To je cjepivo na početku preporučivano samo osobama od 18 do 64 godina jer nije postojalo dovoljno podataka o učinkovitosti kod osoba starijih od 65.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.