Moguće podjele u društvu zbog koronakrize

Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, upozorio je da bi koronakriza mogla dovesti do slične polarizacije društva kao i izbjeglička kriza 2015. godine.

Moguće podjele u društvu zbog koronakrize Pexels
28. 5. 2020

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je da bi kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa mogla dovesti do podjela u njemačkom društvu i izazvati sličnu polarizaciju kakvu je Njemačka doživjela za vrijeme izbjegličke krize 2015. godine.

U razgovoru za list Augsburger Allgemeine Spahn je istaknuo da su rasprave o zdravlju i pravu na slobodu dobre i važne. “No svi mi imamo odgovornost da ne dođe ponovno do polarizacije kao što je to djelomično bio slučaj tijekom diskusije o migracijama. Moramo dobro paziti da nam se to ne dogodi opet”, istaknuo je njemački demokršćanin.

Dodao je da su rasprave ključne za demokraciju, ali i da bi “prosvjednicima trebalo biti jasno s kim protestiraju”. “Morate pogledati lijevo i desno da vidite tko sudjeluje u tim prosvjedima”, poručio je Spahn.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana su tisuće njemačkih građana izašli na ulice diljem Njemačke kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, kako tvrde, “prevelikim ograničenjima slobode građana” u borbi protiv pandemije koronavirusa. Među okupljenim prosvjednicima bio je i velik broj ljevičarskih te desničarskih ekstremista, kao i velik broj protivnika cijepljenja i pristaša teorija zavjere.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.