Njemačka od 15. lipnja ukida upozorenje za putovanja za 31 europsku zemlju

Berlin planira nakon 15. lipnja ukinuti upozorenja za putovanja u europske zemlje koja su uvedena sredinom ožujka s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Njemačka od 15. lipnja ukida upozorenje za putovanja za 31 europsku zemlju AC Almelor, Unsplash
26. 5. 2020

Njemačka vlada planira nakon 15. lipnja ukinuti upozorenja za putovanja u 31 europsku zemlju, izvijestila je u utorak njemačka novinska agencija dpa.

Kako izvještava ta agencija pozivajući se na nacrt dokumenta pod nazivom “Kriteriji za omogućavanje unutareuropskog turizma” koji bi trebao biti prihvaćen na sjednici njemačke vlade u srijedu, Berlin namjerava ukinuti upozorenja za putovanja za 26 zemalja članica Europske unije, Veliku Britaniju, Island, Norvešku, Švicarsku i Liechtenstein.

Preduvjet za ukidanje upozorenja je povoljan razvoj situacije oko pandemije koronavirusa. U dokumentu se navodi da se njemačka vlada u svojoj odluci o ukidanju upozorenja vodila mišlju da je “oživljavanje turizma važno i za putnike i za njemačku putničku industriju, ali i za gospodarsku stabilnost turističkih zemalja”.

Prema navodima njemačke novinske agencije, upozorenja za putovanja trebala bi biti zamijenjena uputama koje bi ukazivale na rizike od zaraze koronavirusom u svakoj zemlji.

Kako bi se osigurala dobra zaštita turista od zaraze, njemačka vlada predlaže i uvođenje niza zajedničkih kriterija, između ostalog i preuzimanje njemačkog pravila prema kojem se stroge zaštitne mjere ponovno trebaju uvesti ako u roku od tjedan dana broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u određenoj regiji prijeđe granicu od 50.

Berlin također traži od ostalih europskih zemalja da razviju održive koncepte kako bi se jamčilo poštivanje preventivnih mjera poput socijalne distance, nošenja maski te provjetravanje i dezinfekcija prostora u kojima borave turisti. Ti bi koncepti, osim toga, trebali uključivati i planove u slučaju oboljenja turista te dovoljne kapacitete za testiranje, liječenje i karantentu.

Vlada kancelarke Merkel, osim toga, smatra i da bi sve zemlje trebale primijeniti i preporuke Europske komisije o sigurnosti putnika i osoblja u prijevoznim sredstvima poput zrakoplova.

Berlin traži od Europske komisije i da razvije postupak za vrednovanje poduzetih zaštitnih mjera u pojedinim zemljama. Na temelju toga bi njemačka ministarstva zatim izdavale preporuke o zaštitnim mjerama u pojedinim zemljama.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je 17. ožujka uveo globalno upozorenje za putovanja, po prvi put u povijesti te zemlje. Njemačka je vlada dosad izdavala slična upozorenja samo za ratna područja poput Sirije ili Afganistana.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.