Njemački šef diplomacije upozorava na prerano otvaranje turističkih destinacija

"Europska utrka tko će prvi dozvoliti turistička putovanja dovest će do neprihvatljivih rizika", upozorava njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas uoči videokonferencije ministara turizma EU-a koja je zakazana za ponedjeljak.

Njemački šef diplomacije upozorava na prerano otvaranje turističkih destinacija © European Union 2019
27. 4. 2020

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je europske zemlje da ne otvaraju prerano turističke destinacije kako ne bi riskirali novi val zaraze koronavirusom.

“Europska utrka tko će prvi dozvoliti turistička putovanja dovest će do neprihvatljivih rizika”, upozorio je Maas u razgovoru za njemački list Bild am Sonntag u nedjelju. Dodao je da će europske zemlje morati dogovoriti zajedničke kriterije za slobodu putovanja “što je brže moguće, ali onoliko odgovorno koliko je potrebno”.

“Ne smijemo dopustiti da se upropaste teško postignuti uspjesi tijekom posljednjih nekoliko tjedana”, istaknuo je Maas, podsjetivši na austrijsko skijalište Ischgl koje je u ožujku postalo središte zaraze koronavirusom i koje je ponovno otvoreno 23. travnja.

Danas će se u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a održati videokonferencija ministara turizma zemalja članica Europske unije. Glavne teme razgovora bit će stanje u europskom turizmu, utjecaji pandemije te mjere i uvjeti za dolazak turista.

Turizam čini 10 do 11 posto BDP-a Europske unije i zapošljava 12 posto ukupno zaposlenih. Prema procjeni povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište Thierryja Bretona, turizam trpi najveće posljedice zbog pandemije koronavirusa i potrebna mu je izdašna financijska pomoć unutar dugoročnog plana za oporavak koji priprema Europska unija. Breton procjenjuje kako bi godišnji prihodi hotela i restorana na razini EU-a mogli pasti za najmanje 50 posto, a gubici turoperatora, kruzerskih kompanija, turističkih agencija, zrakoplovnih tvrtki mogli bi se popeti i na 70 posto.

Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) pozvalo je Europsku komisiju i ministre turizma Europske unije da pojačaju napore i osmisle učinkovit paket za spas turizma i ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na tu gospodarsku granu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.