"Turističke aktivnosti i putovanja u EU obnavljati u fazama"

"Hrvatskoj je kao turističkoj zemlji u interesu imati turiste, popuniti hotele, ali treba vidjeti na koji način ćemo to moći učiniti", izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon videokonferencije šefova diplomacije EU-a.

"Turističke aktivnosti i putovanja u EU obnavljati u fazama" Pixabay
19. 5. 2020

Šefovi diplomacije Europske unije složili su se da je potrebno postupno obnavljati turističke aktivnosti i putovanja u EU-u, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon videokonferencije koja je održana na inicijativu njegovog njemačkog kolege Heika Maasa.

“Nužan je postupan pristup, bliska koordinacija i dogovor između država članica EU-a kako bi se omogućila putovanja i otvaranje turističkih djelatnosti na način da se izbjegne rizik zaraze od COVID-19, poštujući načela proporcionalnosti i nediskriminacije”, naglasio je Grlić Radman.

Dodao je da su šefovi diplomacije EU-a usuglasili zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju sve poduzetnike u turističkom sektoru da uvedu mjere opreza i zaštite turiste kada se omogući njihov dolazak jer građanima treba omogućiti sigurno putovanje i siguran povratak kući. 

Poručio je i da je Hrvatskoj kao turističkoj zemlji u interesu imati turiste, popuniti hotele, ali da još treba vidjeti na koji način će se to moći učiniti. “Hrvatska se otvara, ali još uvijek smo oprezni”, napomenuo je Grlić Radman.  

Njemački šef diplomacije Heiko Maas izrazio je nadu da će njemačko Ministarstvo vanjskih poslova do 14. lipnja moći ukinuti globalno upozorenje o putovanjima te da će ga moći zamijeniti naputcima o putovanjima u pojedine zemlje. “Na temelju toga će svaki korisnik moći sam odlučiti kamo želi putovati, što ga tamo očekuje i koja bi mjesta ovoga ljeta trebalo izbjegavati”, istaknuo je Maas.

Njemački je demokršćanin napomenuo da na prvome mjestu uvijek mora biti zdravlje ljudi, a ne poslovni interesi. Upozorio je i da ne trebamo gajiti iluzije da će se nakon nekoliko tjedana zatvorenih granica zbog koronavirusa sve brzo ponovno vratiti na staro. U svim će europskim zemljama za odmor na ljeto postojati ograničenja kojih će se putnici morati pridržavati, npr. na plažama, u restoranima i u centrima gradova, istaknuo je Maas.

Kako izvještava novinska agencija Ansa, talijanski šef diplomacije Luigi Di Maio na jučerašnjem se sastanku usprotivio bilateralnim sporazumima o otvaranju turističkih koridora između pojedinih država članica. Takvo što nije u skladu s duhom Europske unije, poručio je Di Maio.

Na jučerašnjem sastanku su, osim hrvatskog i njemačkog ministra vanjskih poslova, nazočili i šefovi diplomacije Austrije, Bugarske, Cipra, Grčke, Italije, Malte, Portugala, Slovenije i Španjolske.

U organizaciji hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a ministri turizma će u srijedu, 20. svibnja 2020. godine, nastaviti razgovore o operativnoj provedbi smjernica i preporuka Europske komisije o obnavljanju turističkih aktivnosti, slobode kretanja i putovanja u EU.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.