Austrija planira otvoriti granice s Njemačkom koja bilježi rast oboljelih nakon relaksacija mjera

Austrija je najavila da će 15. lipnja u potpunosti otvoriti svoje granice s Njemačkom. Sličan je potez najavljen i u slučaju ostalih susjednih zemalja.

Austrija planira otvoriti granice s Njemačkom koja bilježi rast oboljelih nakon relaksacija mjera Unsplash
13. 5. 2020

Austrija će 15. lipnja u potpunosti otvoriti svoje granice s Njemačkom koje su zatvorene sredinom ožujka zbog pandemije koronavirusa, najavio je Ured saveznog kancelara Austrije u srijedu.

Kako prenosi austrijska novinska agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je tijekom razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak dogovorio otvaranje granica s Njemačkom u dva koraka. Prvi korak bi na snagu stupio već ovog petka te će se od toga dana kontrole na granicama provoditi još samo sporadično. Drugi korak stupa na snagu 15. lipnja kada bi granične kontrole prema Njemačkoj trebale biti u potpunosti ukinute.


Austrija tim korakom želi pomoći svom turizmu koji trpi goleme gubitke zbog pandemije koronavirusa. Tijekom ljetne sezone 2019. godine je čak 37,4 posto od ukupno 79 milijuna ostvarenih noćenja u Austriji otpalo na njemačke turiste, a 30 posto na Austrijance. Treći najbrojniji turisti u Austriji bili su Nizozemci koji su ostvarili oko pet posto od ukupnog broja noćenja. 

Ured saveznog kancelara najavio je da Austrija namjerava otvoriti svoje granice i sa Švicarskom, Liechtensteinom i ostalim susjedima na istoku Europe. No preduvjet za otvaranje granica sa ostalim susjedima jest da širenje zaraze bude pod kontrolom, istaknuo je ured austrijskog kancelara. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.