Nekima nikad nije dosta rata - nesuglasice između Turske i Amerike u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio se američkim nastojanjima da obuče novu vojsku na sjeveru Sirije predvođenu kurdskim snagama

Nekima nikad nije dosta rata - nesuglasice između Turske i Amerike u Siriji graphicnews
17. 1. 2018

Napisao: Lukas Miošić

Infografika: Graphic News

Nedavna odluka SAD-a oko obučavanja pripadnika Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i stvaranja nove "granične patrole" kako su je nazvali, koja bi potencijalno mogla premašiti brojku od 30.000 vojnika jasno pokazuje kako Amerikanci još uvijek nisu u potpunosti odustali od Sirije. Posljednja slamka spasa im je čini se SDF, u kojem dominiraju snage Jedinice narodne zaštite (YPG) za koje Turska tvrdi da su povezane s raznim terorističkim skupinama, konkretno s Kurdistanskom radničkom partijom koju zajedno s SAD-om i Europskom unijom smatra terorističkom.

 Recep Tayyip Erdogan tvrdi kako Turska nije sudjelovala u donošenju takve odluke i upozorava Trumpa kako se "igra s vatrom". U zadnjih par dana se sa turskog teritorija više puta pucalo po graničnoj regiji Afrin, kurdskoj enklavi na sjeverozapadu Sirije. Uzevši u obzir kako je Ankara nedavno i potpisala ugovor s Rusijom oko izručenja raketnog štita S-400 navodno vrijednog 2,5 milijardi dolara, što njezine NATO saveznice nisu dočekale s oduševljenjem, budućnost sukoba u Siriji ponovno se čini neizvjesnom. Time se cijeli NATO savez našao u vrlo nezahvalnoj poziciji, SAD snažno podržava Kurde, jedine potencijalne partnere u Siriji, a Turska koja i sama drži dio teritorija na sjeveru zemlje, i time spriječava spajanje razdvojenog kurdskog teritorija, već godinama ratuje protiv tih istih kurdskih snaga. U susjednom pak Iraku SAD naoružava službenu iračku Vladu, kao i kurdske snage u toj zemlji s kojima iračka vlada vodi sukobe zbog održanog referenduma kojim su Kurdi izglasali neovisnost iračkog Kurdistana.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.