Erdogan: “Neće migranti samo preko Grčke već i preko cijelog Sredozemlja, granica ostaje otvorena sve dok EU ne ispuni svoja obećanja iz 2016.”

Turska granica ostat će otvorena za migrante koji žele u Europu sve dok Europska unija ne ispuni svoja obećanja iz sporazuma o izbjeglicama iz 2016. godine, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u svom govoru pred zastupnicima svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u srijedu u Ankari.

Više na stranicama posve novog, za EU portal FOKUSonline  https://fokusonline.eu/2020/03/erdogan-granica-ostaje-otvorena-sve-dok-eu-ne-ispuni-svoja-obecanja-iz-2016/

Erdogan: “Neće migranti samo preko Grčke već i preko cijelog Sredozemlja, granica ostaje otvorena sve dok EU ne ispuni svoja obećanja iz 2016.” European Council
11. 3. 2020

Fotografija: © European Union 2020

“Neregularni val migranata prema Europi neće biti ograničen samo na Grčku nego će se proširiti na cijelo Sredozemlje kada dođe toplije vrijeme”, upozorio je Erdogan koji bi se 27. ožujka u Istanbulu trebao sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi pokušali pronaći rješenje za migrantsku krizu.

Kontroverzni turski političar optužio je grčke sigurnosne snage za ubojstvo četiri migranta koji su se iz Turske pokušali probiti na grčki teritorij, a Europskoj uniji je predbacio da ignorira “nehumane i barbarske poteze Atene”.

Erdogan je najavio i iznimno oštru reakciju svoje vlade u slučaju napada na turske promatračnice u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije. „Turska će poduzeti više od puke osvete ako njezine promatračnice u sirijskom Idlibu budu napadnute“, upozorio je Erdogan.

Turska je 27. veljače pokrenula vojnu operaciju pod nazivom “Proljetni štit” na sjeveru Sirije nakon što je u zračnom napadu sirijskih snaga pod vodstvom predsjednika Bashara al-Assada poginulo više od 30 turskih vojnika. Turska,” koja podržava pobunjeničke skupine u Idlibu, među kojima je i velik broj islamista i džihadista, te Rusija, koja je na strani Bashara al-Assada, prošli su tjedan dogovorile prekid vatre u Idlibu.

Turski predsjednik rekao je zastupnicima da je bilo manjih kršenja primirja i da je prioritet zemlje sigurnost 12 promatračnica koje su uspostavljene u regiji.

Više na stranicama posve novog, za EU portal FOKUSonline  https://fokusonline.eu/2020/03/erdogan-granica-ostaje-otvorena-sve-dok-eu-ne-ispuni-svoja-obecanja-iz-2016/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.