Krvoproliće se nastavlja, Turska i dalje nemilosrdno napreduje kroz sjever Sirije

Još uvijek traje višednevna ofenziva Turskih snaga na položaje sirijskih Kurda kod Afrina. Dok je svijet isčekivao posljednje borbe u višegodišnjem ratu, Turska je odlučila izazvati kaos i napasti američke saveznike

Krvoproliće se nastavlja, Turska i dalje nemilosrdno napreduje kroz sjever Sirije graphicnews
24. 1. 2018

Napisao: Lukas Miošić

Turska je u zadnjih nekoliko dana izvršila otvorenu invaziju na Siriju. Cilj napada su kurdske snage na sjeverozapadu zemlje, u graničnoj regiji Afrin. To područje je dosad bilo pod kontrolom sirijskih Kurda i nakon obustave američke pomoći pobunjenicima Kurdi ostaju jedini američki saveznik u državi. Ankari se to nikako ne sviđa i upozoravala je SAD da prestane naoružavati "teroriste", kako ih ona naziva, i da odustane od pokušaja ustrojavanja i obučavanja "granične patrole" po Amerikancima, odnosno "terorističke vojske" kako ih je nazvala Turska.
Ovaj događaj, kojemu se kratkoročno ne nazire kraj, ponovno je pokrenuo val snažnih sukoba u Siriji. Umjesto da su borbe privedene kraju ofenzivom Sirijske vlade na Idlib, posljednje veće utočište pobunjenika, pa raskrči put prema mirovnim pregovorima, na scenu je stupio novi igrač (ili stari igrač s drugačijom ulogom). Ofenziva na Afrin ima i velike geopolitičke posljedice s obzirom na tursko članstvo u NATO-u i nedavne ugovore o naoružanju, potpisane s Ruskom Federacijom, utoliko više što Turska vojska ratuje s izravnim američkim saveznicima. Još se čeka konkretna reakcija iz Washingtona. Dosada je jedino sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na poziv Francuske, no konkretnijih reakcija ni tu nema.
Izgleda kao da je Turska svojim provokacijama izazvala opći metež na globalnome planu i dovela svjetske sile pred nepoznatu situaciju. Moramo pričekati još koji dan da svi veći "igrači" dođu k sebi i odluče kako se nositi sa svim što se dosad dogodilo. Postoji velika šansa kako smo pred navjećom krizom NATO-a u njegovoj povjesti.
Jedno je ipak sigurno, dok se veliki igraju na kartama svijeta obični ljudi i dalje svakodnevno umiru u nepotrenim sukobima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.