NASA upozorava: asteroid je 800 puta moćniji od atomske bombe i proći će vrlo blizu Zemlje

Prema podacima Agencije za zrakoplovstvo i svemir (NASA) američke vlade, ovog mjeseca će našem planetu biti vrlo blizu asteroid AH 2018. Zbog svoje blizine Zemljinoj orbiti, potonji je svrstan u najopasniju kategoriju Apollo. Usporedivo s veličinom asteroida Tunguska, koji je pao 1908. u područje ruskog sela na rijeci Podkamenaja Tunguska u središnjem Sibiru.

NASA upozorava: asteroid je 800 puta moćniji od atomske bombe i proći će vrlo blizu Zemlje Rodion Žurvalev/Родион Журавлёв from Pixabay
2. 12. 2021

Foto: Rodion Žurvalev/Родион Журавлёв / Pixabay

Kako prenose strani mediji, NASA je nedavno potvrdila da će se u prosincu Zemlji približiti asteroid AH 2018, koji je uvršten u najopasniju kategoriju asteroida Apollo zbog svoje veličine i činjenice da se njegova orbita u nekom trenutku siječe sa Zemljom. Svi asteroidi svrstani u ovu kategoriju predstavljaju najveću prijetnju masovnom uništenju života na našem planetu.
 

Kad bi AH 2018 napustio smjer svoje orbite, mogao bi se obrušiti na Zemlju snagom nezamislivih razmjera. NASA-ini znanstvenici procjenjuju da je snaga asteroida AH 2018 800 puta snažnija od eksplozije nuklearne bombe. Navodno se promjer AH 2018. kretao od 84 do 190 metara, što je usporedivo s veličinom asteroida Tunguska, koji je pao 1908. u područje ruskog sela na rijeci Podkamenaja Tunguska u središnjem Sibiru i potpuno razorio više od 2.000 četvornih kilometara.
 

Zakratko smo  mirni

Iako će AH 2018. u nekom trenutku presjeći putanju Zemljine orbite, NASA-ini stručnjaci uvjeravaju da zasad nema razloga za alarmantnu situaciju. Najbliža točka na kojoj će se asteroid približiti Zemlji udaljena je od nas oko 4,5 milijuna kilometara, a unatoč znatnoj udaljenosti, barem do 2028. godine, niti jedno drugo nebesko tijelo nam neće biti "tako blizu". Do tada će NASA najvjerojatnije u potpunosti osposobiti najveći obrambeni sustav planeta, koji je probno lansirala krajem studenog ove godine, te će ga sljedeće godine testirati na jednom od asteroida.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.