The Planetary Society nagradio KORADA KORLEVIĆA STARTFACU novog Starta i njih još samo 5 svjetskih zanesenjaka astronoma EKSKLUZIVNO U STARTU

U sjeni "zabave predsjedničkih izbora" dogodila se PLANETARNA SENZACIJA! Među šestoricom najboljih svjetskih astronoma u izboru The Planetary Society - Grant Shoemaker Near Earth Object (NEO) našao se i naš poznati popularizator znanosti i lovac na zvijezde, asteroide, nebeska tijela..., Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan.

The Planetary Society nagradio KORADA KORLEVIĆA STARTFACU novog Starta i njih još samo 5 svjetskih zanesenjaka astronoma EKSKLUZIVNO U STARTU Branimir Klarić/Start/pixell/Bojan Haron Markičević
2. 9. 2020

Napisali: Ana Lučin i Igor Stažić

Foto: Igor Kralj/Pixell, Igor Karasi

- Moji uspjesi nisu nagrade i ono “kamenje” u svemiru, već uspješne životne priče učenika koji pišu da ne znaju što bi bilo s njima da nije bilo Višnjana, kazao nam je skromno u velikom razgovoru za novi broj Starta istarski zanesenjak, astronom, profesor, poštenjačina... koji sve ove godine živi „tamo visoko među zvijezdama“. Osobenjak zaljubljen u svemir ne prestaje fascinirati samo bližu okolinu, Hrvatsku, već i cijeli svijet. Korado Korlević dobio je tako jučer prestižnu svjetsku nagradu. Ona je promakla hrvatskoj javnosti koja se zabavljala s umotvorinama jedanaestero predsjedničkih kandidata.

Kao i uvijek, Start je taj koji ima privilegiju donijeti ekskluzivnu priču o Koradu Korleviću. On je Startfaca najnovijeg broja koji je na kioscima, naša najveća i najpozitivnija priča. Ponosni na Korada donosimo i na web-u dio velike storije o čovjeku koji nam je izjavio i sljedeće: - KAKVA JE TO DRŽAVA U KOJOJ JEDAN ZABAVLJAČ VRIJEDI VIŠE OD TISUĆU NASTAVNIKA, LIJEČNIKA, INŽENJERA.

U obrazloženju stoji: - Zbog obrane Zemlje od asteroida. Ovogodišnji pobjednici, piše Planetary Society, sudionici su dugogodišnje tradicije planetarne obrane, štiteći Zemlju od prijetnje udara asteroida. Nagrada od ukupno 57.906 američkih dolara dodijeljena je šestorici amatera astronoma iz četiri zemlje (tri kontinenta).  Frontman Zvjezdarnice koja je bila bolja i od NASA-e dobiti će na račun 10.825 dolara za unapređenje zrcala teleskopa zvjezdarnice. A ovaj namjenski novac moći će potrošiti i za kupnju druge nove opreme kojom će biti moguće promatrati i pratiti mnogo tamnije objekte u svemiru. Bravo Korado Korlević!

Nagrada organizacije The Planetary Society - Grant Shoemaker Near Earth Object (NEO) - nazvana je po planetarnom geologu Geneu Shoemakeru, a njome se nagrađuju izuzetno uspješni astronomi amateri diljem svijeta koji pronalaze, prate i karakteriziraju asteroide koje prolaze relativno blizu Zemlje i koji mogu postati potencijalna prijetnja.

Plaćaju ga mizerno malo, a društvu daje enormno puno I tako funkcionira godinama, ne odustaje i ne posustaje. Kako je njemu živjeti tijekom dana u stvarnom svijetu omeđenom crtama, kavezima, neravnopravnošću i nepravdom, u kojem dijeli sudbinu potplaćenih profesora, koje malo tko razumije, pokušali smo saznati razgovarajući s njime. I nije bila noć, jer ona pripada njemu i njegovim brojnim zanesenjacima
koji pohode Zvjezdarnicu

Nagrada organizacije The Planetary Society - Grant Shoemaker Near Earth Object (NEO) - nazvana je po planetarnom geologu Geneu Shoemakeru, a njome se nagrađuju izuzetno uspješni astronomi amateri diljem svijeta koji pronalaze, prate i karakteriziraju asteroide koje prolaze relativno blizu Zemlje i koji mogu postati potencijalna prijetnja.

Ako ste mislili kako je kultna TV emisija Aleksandra Stankovića „Nedjeljom u dva“ najdugovječnija na HRT-u, prevarili ste se. Ima ih nekoliko i osjetno starijih. Poput „Plodova zemlje“, koja se u redovitom ritmu emitira već 61 godinu. Još je trajnija ona koja se pušta u eter na Prvom programu Hrvatskog radija, također namijenjena poljoprivrednicima. „Emisija za selo i poljoprivredu“ započela je s programom daleke 1958. i traje li ga traje. Postojane su to emisije i jednako je takva im i publika. Uz sve to i više nego vrijedna i ne baš posebno politički problematična. No ima još jedna emisija koja je izvan okvira aktualnih društveno političkih događanja i blebetanja u prazno. Ide svakog utorka od 1997. od 20 sati na Drugom programu Hrvatskog radija. Jedna posebna skupina slušatelja čeka njen početak kao što se očekivao zvižduk suca koji je označio start polufinalne nogometne utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu u Moskvi između Hrvatske i Engleske. Njen najčešći gost i zapravo svojevrsni domaćin, Korado Korlević, svojim sonarnim glasom vodi zaljubljenike u nepoznato, u našu i druge galaksije, u svemir gdje je sve moguće. I to radi dinamikom, zanimljivošću i tempom, kojim recimo Luka Modrić fascinira ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu.
– U Andromedi je s nama večeras Korado Korlević. Ostanite s nama od 20 do 22 sata i pridružite nam se vašim pitanjima i radoznalošću, najčešća je to rečenica novinarke Tanje Devčić kojom svakog utorka uvodi u putovanje eterom i objašnjivim i nešto manje objašnjivim beskrajem neograničenog prostranstva u kojem živimo i koji nije omeđen nikakvim granicama. Gdje su čak i druge galaksije, a ne samo naša, prepune crnih rupa, zvijezda, nevjerojatnih zbiljnosti o kojima većina nas prolaznika Zemljana nemamo baš previše pojma. E, on ih ima. A govori jednako lijepo i zanimljivo kako bake pričaju priče najljepše storije svojim unucima. I kad čujete sonarni Korlevićev glas ostanete pri radio aparatu, zaboravite da ste htjeli pratiti Dnevnik ili važan sportski događaj. Način na koji nas Korado Korlević i njegov najčešći partner u emisiji, legendarni Ante Radonić s kojim se izmjenjuje, uvode u emisiju, poput je prodiranja u škrinjicu s najvrjednijim blagom. Andromeda već više od dva desetljeća, utorkom, laganim i prepoznatljivim jezikom zbori ne samo o astronomiji, već i o astrofizici, astronautici i koječemu futurističkom. I kad to čujete ne samo da dobijete volju dalje sami istraživati nepoznato uz „bube u uhu“ koje su vam onako potiho i nenametljivo nametnula dva najveće autoriteta za obične ljude tog neistraženog i nestvarnog svijeta. Naprosto Vas sve to tjera i do pitoresknog istarskog Višnjana. Tamo, na obližnjem proplanku, „visoko među zvijezdama“ živi onaj svoj pravi život Korado Korlević, osobenjak kojem je svemir izazvao ogroman nemir i koji naprosto ne staje sa svojom Zvjezdarnicom Višnjan fascinirati bližu okolinu, Hrvatsku, već i cijeli svijet. S njegova istarskog lokaliteta otkrivaju se vidici i prostranstva koja naprosto nemaju granica. Kako je njemu živjeti tijekom dana u stvarnom svijetu omeđenom crtama, kavezima, uskogrudnošću, nerazumijevanjem, neravnopravnošću i nepravdom u kojem dijeli sudbinu potplaćenih profesora koje malo tko razumije, pokušali smo saznati družeći se i razgovarajući s njime. I nije bila noć, jer ona pripada njemu i njegovim brojnim zanesenjacima koji pohode Zvjezdarnicu i slušaju Andromedu.
Iako je široj javnosti poznat kao astronom koji je otkrio više od 1400 asteroida, sudjelovao u otkrivanju dvaju kometa i skromnoj istarskoj Zvjezdarnici Višnjan priskrbio svjetsku slavu, Korado Korlević s jednakom je strašću posvećen pedagoškom radu i promicanju astronomije i znanosti.

SVE O KORADU KORLEVIĆU U NOVOM BROJU STARTA KOJI JE NA SVIM KIOSCIMA

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.