Na dnu oceana pronađeno preko 15 milijuna tona mikroplastike

Znanstvenici iz Australije izračunali su količinu mikroplastike na dnu oceana. Pokazalo se da je njihov broj nekoliko puta veći nego što se prije mislilo.

Na dnu oceana pronađeno preko 15 milijuna tona mikroplastike Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law from Pixabay
14. 10. 2022

Foto: Sergei Tokmakov / Pixabay

15 milijuna tona mikroplastike smjestilo se u dubokom oceanu, prema novom izvješću australske Nacionalne agencije za znanost. To je dvostruko više od onečišćenja plastikom na površini oceana. Istraživači su uzeli uzorke sedimenta morskog dna na mjestima stotinama kilometara od australske obale. Otkrili su da je broj mikroplastike mnogo veći od očekivanog.

Na temelju tih podataka izračunali su koliko se široko može mikroplastika distribuirati u oceanskim sedimentnim stijenama širom svijeta. Preliminarna istraživanja pokazala su da milijuni tona plastike svake godine uđu u ocean.

Znanstvenici priznaju da je zagađenje važno ekološko pitanje, ali malo se zna o nakupljanju plastike na dnu oceana i o tome kako može utjecati na morski život i ekosustave. Prema Nacionalnom istraživanju oceana, čestice plastike su manje od 5 milimetara.

"Mjera u kojoj mikroplastika zagađuje dno oceana slabo je poznata", rekla je koautorica studije Denise Hardesty, glavna znanstvenica u Australijskoj organizaciji za znanstvena i industrijska istraživanja (CSIRO), vladina agencija odgovorna za znanstvena istraživanja.

Znanstvenici objašnjavaju da su takva istraživanja vrlo teška i skupa, pa malo znanstvenika uzima uzorke na dubinama oceana. Međutim, razumijevanje koliko mikroplastike završava na morskom dnu neophodno je za predviđanje raspodjele i potencijalnog utjecaja globalnog zagađenja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.