Istraživanje: Mikroplastika u Atlantiku mogla bi težiti 21 milijun tona

Istraživanje: Mikroplastika u Atlantiku mogla bi težiti 21 milijun tona Pixabay
20. 8. 2020

Eksperti su tijekom istraživanja britanskog Nacionalnog oceanografskog centra iskopali slojeve gornjih 200 m oceana tijekom istraživačke ekspedicije u srednjem Atlantiku. Znanstvenici su otkrili da između 12 i 21 milijuna tona sićušnih plastičnih fragmenata pluta Atlantskim oceanom. Ta količina plastike - 21 milijun tona - bila bi dovoljna za potpuno utovar gotovo 1000 kontejnerskih brodova, izvijestio je BBC News.

Istraživači su koristili uređaj za filtriranje vode u oceanima i najmanjih komada plastike koje su mogli sakupljati.

Doktorica Katya Paborsava iz Nacionalnog centra za oceanografiju, koja je vodila istraživanje, rekla je da mjerenjem mase vrlo sitnih plastičnih čestica u gornjih 5 posto oceana, ona i njezini kolege mogu procijeniti "opterećenje plastike na cijelom Atlantiku„. Podaci koje su dobili znanstvenici mnogo su veći od očekivanih.

"Prije toga nismo uspjeli uravnotežiti količinu plastike koju smo pronašli u oceanu s količinom za koju smo mislili da je „otpremna“. To je zato što nismo izmjerili ni najmanje čestice" kazala je Dr. Katya Paborsava iz Nacionalnog centra za oceanografiju

Ekspedicija istraživanja plastike prešla je Atlantski ocean. Tijekom ekspedicije - od Velike Britanije do Falklandskih otoka - znanstvenici su otkrili do 7000 čestica po kubnom metru morske vode.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.