Uvedite staklene umjesto plastičnih boca i riješil ste pola problema

LIJEVO ZELENI BLOK JE ZAPRAVO ZELENO PLASTIČNI BLOK! Vesna Vučemilović ima recept za bespotrebno smeće: - Hej vi lažni zeleni, pa zamijenite plastične boce staklenima i učiniti ćete više za ekologiju od svega što ste do sada napravili!

Možemosi maltretiraju građane s kaznama i oni su fake zelena ljevica koja u biti radi za velike korporacije! Što ne naredite Coca Coli i sličnima da koriste ekološki sigurnu ambalažu. Ako smo mogli pred samo 40 godine kupovati mlijeko, vino, sokove... u staklenkama, ne vidim razloga da to ne činimo i danas!

Razgradnja obične boce traje 450 godina! Ona prva, izašla na tržište 1947. godine, pluta u nekom oceanu i neće nestati do 2397. godine!

Uvedite staklene umjesto plastičnih boca i riješil ste pola problema Patrik Macek / Pixsell
15. 2. 2024

Svake minute kupi se milijun plastičnih boca, a u moru će ih uskoro biti više no riba. Nastavi li se zagađenje mora plastikom istim tempom kao danas, količina plastike do 2050. nadmašit će količinu riba u svim morima svijeta, pa i našem. Baca se svašta, ali najveći su krivci boce za vodu i bezalkoholna pića. Na sve to, a i na bespotrebna zagađenja prirode ekološki neprihvatljivim materijalima upozorila je u Saboru Vesna Vučemilović, zastupnica Suverenista.

Pri tome  je teško optužila, kako kaže lažne zelene, zapravo Možemo, kako se problem da riješiti u sekundu, na najjednostavniji način. Naprosto se veliki proizvođači moraju prisiliti da koriste ekološki obnovljivu ambalažu.

- Ne, oni to ne čine, jer ne žele se zamjeriti velikim korporacijama, tvrdi Vesna Vučemilović.

 Zeleno-lijevi blok, s obzirom na to što nude u Zagrebu, može nazvati "Lijevo-plastični blok“, jer se, kaže, njihova zelena politika svela na plave plastične vrećice.

Naglasio je i kako u Zagrebu još nema centra za gospodarenje otpadom, te procijenio da ga neće biti sve do 2028., što, kaže, znači da će i Jakuševac do tada biti otvoren.

Eksperti su tijekom istraživanja britanskog Nacionalnog oceanografskog centra iskopali slojeve gornjih 200 m oceana tijekom istraživačke ekspedicije u srednjem Atlantiku. Znanstvenici su otkrili da između 12 i 21 milijuna tona sićušnih plastičnih fragmenata pluta Atlantskim oceanom. Ta količina plastike - 21 milijun tona - bila bi dovoljna za potpuno utovar gotovo 1000 kontejnerskih brodova, izvijestio je BBC News.

Istraživači su koristili uređaj za filtriranje vode u oceanima i najmanjih komada plastike koje su mogli sakupljati.

Doktorica Katya Paborsava iz Nacionalnog centra za oceanografiju, koja je vodila istraživanje, rekla je da mjerenjem mase vrlo sitnih plastičnih čestica u gornjih 5 posto oceana, ona i njezini kolege mogu procijeniti "opterećenje plastike na cijelom Atlantiku„. Podaci koje su dobili znanstvenici mnogo su veći od očekivanih.

"Prije toga nismo uspjeli uravnotežiti količinu plastike koju smo pronašli u oceanu s količinom za koju smo mislili da je „otpremna“. To je zato što nismo izmjerili ni najmanje čestice" kazala je Dr. Katya Paborsava iz Nacionalnog centra za oceanografiju

Ekspedicija istraživanja plastike prešla je Atlantski ocean. Tijekom ekspedicije - od Velike Britanije do Falklandskih otoka - znanstvenici su otkrili do 7000 čestica po kubnom metru morske vode.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.