Slom tržišta elektro automobila! Tko to može platiti? Mali Twingo E stoji i više od 30.000 eura

Razvijeni sjever Europe još kako tako kupuje elektro automobile, na istoku i jugu pravi debakl e-mobilnosti!

Mnogi Europljani teško će si priuštiti električni automobil! Novi podaci pokazuju da zabrinutost zbog pristupačnosti koči brže usvajanje električnih vozila na europskim tržištima.
 

23. 5. 2023

Napisao: Matjaž Gregorić

Unatoč uzvišenim riječima o dostupnoj održivoj mobilnosti za sve i svakoga, u Europskoj uniji primjetan je nedostatak inicijativa za ubrzanje uvođenja električnih automobila. Najnoviji podaci Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA) o električnim vozilima potvrđuju da je pristupačnost i dalje velika prepreka za europske potrošače, jer su mnogi prisiljeni odustati od ideje o kupnji električnog vozila.

U više od polovice članica EU-a električni automobili čine samo 9 posto ili manje tržišnog udjela. To su zemlje većinom u srednjoj i istočnoj te južnoj Europi, gdje je prosječna neto zarada 13.000 eura. Suprotno tome, najveći udjeli (30 posto i više) nalaze se samo u pet zemalja sjeverne i zapadne Europe, gdje neto prihodi premašuju 32.000 eura. Ove posljednje brojke podsjetnik su da je nedostatak poticaja potrošača za kupnju čišćih i ekološki prihvatljivijih vozila. ometa potencijal europskog tržišta električnih automobila. Nedostatak povoljnih uvjeta, uključujući pristup infrastrukturi za punjenje, također povećava razlike u tržišnim udjelima između država članica i regija u EU.
 

Donositelji odluka sada moraju djelovati u skladu s tim i uspostaviti sveobuhvatne uvjete, uz brzo instaliranje punionica za električna vozila, posebno u zemljama u kojima je infrastruktura izrazito manjkava. Ovo je samo jedna od mjera. Osim toga, poticaji za kupnju koji pomažu u ublažavanju izazova pristupačnosti s kojima se suočavaju europski potrošači mogu dodatno potaknuti prijelaz Europe na elektromobilnost.

Preberite

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.