MATE RIMAC upozorava da su naši aduti šume i drvo, a slovački auti - Hrvatska je uz Crnu Goru, Albaniju i Bugarsku tamna mrlja koju autoindustrija zaobilazi

Mate Rimac: Slovaci izvoze roba u vrijednosti od 76 milijardi eura, Hrvati 5,3 puta manje ili 13 milijardi! Na autima Slovaci prihoduju 20 milijardi, a znate li koji su hrvatski glavni proizvodi koji se izvoze? Šume i drvo!!!

Glavni izvozni artikl zemlje koja je 1989. bila 4x nerazvijenija od Hrvatske su auti, a naš su najveći adut su drvo i šume. Mi smo danas postali "bantustan", a Slovačka "silicijska dolina"

MATE RIMAC upozorava da su naši aduti šume i drvo, a slovački auti - Hrvatska je uz Crnu Goru, Albaniju i Bugarsku tamna mrlja koju autoindustrija zaobilazi Igor Stažić
15. 5. 2019

Mate Rimac na konferenciji o e-mobilnosti napravio je usporedbu Hrvatske s tranzicijskim zemljama i iznio frapantan podatak o HR zaostajanju. Usporedio je Hrvatsku s brojnim tranzicijskim državama, a i onima u okruženju. Osim što je istaknuo kako je nama Hrvatima najvažnijim izvozni artikl šuma, a recimo Slovacima i Slovencima, Česima..., automobili... kazao je i kako je Hrvatska uz Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju jedina crna mrlja u kojoj nema sofisticirane autoindustrije.
Mi bismo samo dodali kako je BDP Hrvatske 1989. bio realno viši nego danas, da su ljudi bolje živjeli, da je sve napredovalo, da smo, recimo, bili 4x razvijeniji od Slovačke. Danas oni izvoze robe u vrijednosti od 76 milijardi eura, samo automobila u vrijednosti od 20 milijardi. Per capita najviše na svijetu, s dominirajućim Hyundaijima i Kijama. Ulovili su takozvani drugi investicijski ciklus u autoindustriju. Znate li koliko Hrvatska ukupno izvozi roba? Samo 13 milijardi ili 5,3 puta manje od Slovaka. Znate li koji su naši proizvodi koji se najviše izvoze? Slavonski hrast pod broj jedan i navodno "naše banane" pod broj dva. Pametnom dosta. Hrvatska nije samo njihova, već je i naša i moja i Vaša i Matina i ja Vam to pravo da se odričemo Hrvatske u ovakvim trenucima kad možda lovimo takozvani treći investicijski val u autoindustriju, povezan s e-mobilnošću..., neću dozvoliti. Odrecite se konkretno onih koji Vam smetaju

- Mene inženjer iz Engleske zbog davanja u Hrvatskoj stoji više nego nekog britanskog poslodavca. Upozorio je suvlasnik Rimac automobila na Croatia mobility forumu u Zagrebu te otkrio strahovito zabrinjavajuće trendove u Hrvatskoj najavivši vrlo skoro još jednu investiciju u Rimac automobile, tešku i više od 100 milijuna eura! - Potpuno smo nekonkurentni. Sad je nastupio treći investicijski val u autoindustriji koji nameće elektrifikacija i to je velika mogućnost za nas! Mi smo uz Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo tamna mrlja gdje autoindustrija gotovo ne postoji, kazao je s nadom Rimac ukazujući na Slovačku i Češku koje ostvaruju samo od autoindustrije i više od četiri puta BDP Hrvatske. Slovačka godišnje izvozi roba u vrijednosti od 70 milijardi dolara, a Hrvatska samo 13! Glavni izvozni proizvod je slavonski hrast, a u Slovačkoj izvoz automobila iznosi dvostruko više od ukupnog hrvatskog izvoza! To je naša realnost, rečeno je na Croatia E mobility foruma kojeg su organizirali AmCham te Jutarnji list


Iz napisa o hrvatskom izvozu u 2017. s Izvoznog portala.

Izvoz drvnog sektora godišnje je oko 1,2 milijarde eura, što je oko 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza, podaci su koje je iznio direktor Hrvatskog drvnog klastera.


Ukupan izvoz Republike Hrvatske u 2017. iznosio je oko 105 milijardi kuna, što je u usporedbi s 2016. povećanje od oko 12 milijardi kuna, odnosno oko 13%. Drvna industrija, pri čemu najveće prinose donosi izvoz šuma, sudjeluje s približno 10 posto. Istodobno je ukupan uvoz iznosio oko 163 milijarde kuna i povećao se za oko 15 milijardi kuna, odnosno 10% u usporedbi s godinom prije.

Deficit robne razmjene s inozemstvom u 2017. iznosio je oko 59 milijardi kuna te je porastao za oko 5%, odnosno veći je za 3 milijarde kuna nego prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 64% u 2017., dok je godinu prije iznosila nešto manje od 63%.


Hrvatske šume gospodare s 47 posto šumskog zemljišta Republike Hrvatske, čiji je značaj u uvjetima naglih klimatskih promjena nemjerljiv.

"Glavni smo dobavljač drvnoj industriji, a na raspolaganju je i ove godine oko 5,2 milijuna prostornih metara trupaca i prostornog drva za pilansku preradu, industriju namještaja te proizvodnju peleta i briketa, ogrjevnog drva i kogeneracija


DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za 2018. godinu koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao 3 posto, na 107,7 milijardi kuna, dok je uvoz porastao snažnije, za 7,5 posto, na 175,5 milijardi kuna.

Time je DZS blago naviše korigirao svoje prve podatke, koji su bili govorili da je izvoz lani u odnosu na 2017. godinu iznosio 107,6 milijardi kuna, što je porast za 2,9 posto, a uvoz za 7,4 posto, na 175,4 milijarde kuna.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 67,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 61,4 posto. Izraženo u eurima, izvoz je u 2018. porastao za 3,6 posto, na 14,5 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 8,1 posto, na 23,65 milijardi eura, što daje vanjskotrgovinski deficit od 9,1 milijardu eura.

Time je rast izvoza u prošloj godini bitno usporio s obzirom na to da je u 2017. u odnosu na 2016. rastao po stopi od 13,8 posto, a usporio je i rast uvoza, koji je 2017. na godišnjoj razini rastao za 11,1 posto.


Podatci DZS-a o robnoj razmjeni prema djelatnostima pokazuju da je prerađivačka industrija, koja u ukupnom robnom izvozu ima najznačajniji udio od 89,8 posto, izvezla roba u vrijednosti 13 milijardi eura, što je u odnosu na godinu ranije porast za 4,5 posto.


Najvažniji trgovinski partneri u robnoj razmjeni

Najvažniji trgovinski partneri Hrvatskoj ostaju Italija i Njemačka. U Italiju je u 2018. izvezeno robe za više od 2,1 milijardu eura ili 10,7 posto više nego u 2017. godini, dok je izvoz u Njemačku porastao za 11,1 posto, na 1,9 milijardi eura.

Iz Italije je, pak, uvezeno robe za 3,1 milijardu eura ili 10,7 posto više, a iz Njemačke za 3,6 milijardi eura ili 7,2 posto više.

U zemlje CEFTA-e izvoz je porastao za 0,3 posto, na 2,45 milijardi eura, pri čemu je izvoz u Bosnu i Hercegovinu pao za 0,4 posto, na 1,36 milijardi eura, a u Srbiju za 5 posto, na 636,5 milijuna eura.


Hrvatske šume o svom poslovanja na prozivanja javnosti i Živog zida


ODGOVOR HRVATSKIH ŠUMA NA NAJAVLJENI PROSVJED ŽIVOG ZIDA
Hrvatske šume d.o.o. trgovačko su društvo koje gospodari isključivo državnim šumama i šumskim zemljištem u Republici Hrvatskoj na temelju strogih propisa i planova gospodarenja. Gospodarenje privatnim šumama, sukladno Zakonu o šumama, odgovornost je vlasnika tih šumskih posjeda. Hrvatske šume d.o.o. nemaju ni ingerencije ni ovlasti upravljati, a time ni utjecati na ilegalne sječe i krađe u privatnim šumama, te ne vidimo razlog prosvjeda Živog zida ispred prostorija Trgovačkog društva HŠ d.o.o., osim samopromocije članova Živog zida. S obzirom da smatramo nevjerojatnim da saborski zastupnik ne zna razliku između državnog i privatnog posjeda, ovaj istup može biti jedino način za skupljanje jeftinih političkih bodova i ne namjeravamo na bilo koji način sudjelovati u tom performansu.

Što se tiče raspodjele drvne sirovine iz šuma kojima gospodare, trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o. i Udruženje drvno – prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom 2018. godine potpisali su Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca i prostornog drva, a kojim se određuje transparentna raspodjela sirovine po svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima. Količine raspoložive sirovine u Hrvatskim šumama d.o.o. mnogostruko su manje od pilanskih kapaciteta drvoprerađivača u Republici Hrvatskoj pa je Pismo razumijevanja potpisano kako bi se održala održivost šuma, a da se s druge strane zadovolje potrebe drvne industrije. Ponovno naglašavamo da Hrvatske šume d.o.o. ne izvoze drvnu sirovinu izvan granica Republike Hrvatske te sva raspoloživa sirovina iz državnih šuma završava kod domaćih drvoprerađivača. Upravo Pismo razumijevanja, za koje je glasalo preko 95% članova udruženja Drvno-prerađivačke industrije, jedan je od načina za sprječavanje šverca, jer se kupcu koji ne može opravdati svoje fakture, odnosno dokazati daljnju preradu drva, proporcionalno umanjuje količina koju može kupiti od Hrvatskih šuma d.o.o.
U tijeku je priprema javnog poziva za prodaju trupaca i prostornog drva za 2019.g., te je očito da se sad radi pritisak na trgovačko društvo.

Također napominjemo da, iz socijalnih razloga, Hrvatske šume još od 2012. godine nisu dizale cijene ogrjeva za kućanstva. Svako se kućanstvo može obratiti nadležnoj šumariji i kupiti do 30 m3 ogrjevnog drva. Kako bi se i tu spriječila nezakonita preprodaja, provjerava se OIB kupca.

Kako drvo ne bi postalo važnije od šume, u hrvatskom šumarstvu već se više od dva stoljeća primjenjuje načelo potrajnosti (održivosti) i stoga je u šumama kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. drvna zaliha koja prirasta uvijek veća od one koja se siječe. Time se osigurava opstojnost šume i ne narušava se prirodna ravnoteža. Iz tog je razloga Hrvatska danas jedna od najšumovitijih država u Europskoj uniji (šume i šumske površine prekrivaju 47% kopnenog teritorija RH). Također napominjemo da od ukupnog na šumi baziranog sektora u Hrvatskoj živi čak 53.000 ljudi, i jedan je od gospodarski najpotentnijih sektora u RH.

Hrvatske šume d.o.o.
02. studenog 2018.godineMate Rimac: Slovaci izvoze roba u vrijednosti od 76 milijardi eura, Hrvati 5,3 puta manje ili 13 milijardi! Na autima Slovaci prihoduju 20 milijardi, a znate li koji su hrvatski glavni proizvodi koji se izvoze? Šume i drvo!!!

Glavni izvozni artikl zemlje koja je 1989. bila 4x nerazvijenija od Hrvatske su auti, a naš su najveći adut su drvo i šume. Mi smo danas postali "bantustan", a Slovačka "silicijska dolina"


Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.