Da nije bilo Karamarka i Trumpa "tanko bi srali" i sasvim sigurno još ne bi imali LNG terminal i ovisili bi od Rusa kao Mađari, Slovaci, Austrijanci, Česi...

Ovisnost Europe o ruskim energentima skupo je stajala Stari kontinent, a Tomislav Karamarko žali za propuštenim prilikama koje je dogovarao s američkim predsjednikom i hvali se bar LNG terminalom na Krku koji je koliko toliko spasio Hrvatsku! Bivši šef HDZ-a podsjetio na svoje zasluge.

Ponovio je Facebook objavu iz 2017. o LNG terminalu na Krku koju je naslovio:

“Određivat će energetsku budućnost i regionalnu stabilnost”

Da nije bilo Karamarka i Trumpa "tanko bi srali" i sasvim sigurno još ne bi imali LNG terminal i ovisili bi od Rusa kao Mađari, Slovaci, Austrijanci, Česi... Photo: Damir Sencar/PIXSELL
7. 6. 2022

Foto: Damir Šenčar / Pixell

Tomislav Karamarko, u kontekstu borbe oko opskrbe plinom u EU i Hrvatskoj, ponovio je svoju Facebook objavu iz rujna 2017. u kojoj se zalaže za LNG terminal na Krku, prenosi N1.

“Danas kad se Europska unija i Hrvatska suočavaju s dramatičnom i neizvjesnom situacijom oko opskrbe plinom (da bi se preživjelo) ponovit ću svoju fb-objavu od 7. rujna 2017. Pregledna je, jasna i sugestivna. Nažalost, iste godine Hrvatska je ušla u jedan drugi brak. Vrijeme je pokazalo, pogibeljan. Za neke i ne, jer interes je interes”, piše Karamarko.

“Prilažem spomenuti tekst:

The National Interest, jedan od vodećih američkih medija za nacionalne i međunarodne odnose, upravo je objavio moj članak u suradnji s Jamesom J. Carafanom, potpredsjednikom zaklade Heritage. U članku se raspravlja o važnosti LNG terminala na otoku Krku za energetsku sigurnost i stabilnost u Hrvatskoj, regiji i Europi.

“Prošle godine, Europska unija oslanjala se na uvoz 34 % plina iz Rusije, što je značajan porast u odnosu na 2015. godinu. Bugarska, Finska, Grčka, Estonija, Litva, Latvija, Srbija i Slovačka više od 60 % prirodnog plina uvoze is Rusije. Također, ured državne statistike u Nizozemskoj prošle godine je izvijestio da nedostaje 80% rezervi prirodnog plina u zemlji.

Ipak, postoji način da Europa ostvari veću energetsku neovisnost uz terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku, koji već u samom početku omogućuje isporuku dvije milijarde kubičnih metara plina godišnje, čime bi opskrbljivao ne samo Hrvatsku i regiju, već i zemlje EU poput Italije i Francuske. Na osnovu takva geostrateškog položaja, LNG terminal već je osigurao više od 100 milijuna eura sredstava iz EU.

To je prepoznao i američki predsjednik Trump kada je prilikom sastanka s liderima istočne i središnje Europe podržao ovaj projekt zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je reagirala na Trumpovu inicijativu. Budući da europske zemlje ponovno ulažu u sigurnost, sveobuhvatan pristup zahtijeva alternativu ruskoj energiji.

Upravo zbog toga LNG terminal na Krku znači ne samo veliki gospodarski potencijal za Hrvatsku i Sjedinjene Države već bi mogao odigrati važnu ulogu u određivanju energetske budućnosti i regionalne stabilnosti”, podsjetio je Karamarko.

I čitatelje je pozvao da pročitaju i orginalni i cjeloviti tekst koji je objavio na:

https://nationalinterest.org/feature/how-investment-croatian-gas-could-bolster-american-security-22148?fbclid=IwAR3_n8fvEPaRGtvAsiZ8soOQJFZg3hK8_ghb383o0_XpaWZ7uJ3hUtbim_s

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.