Europska komisija odobrila hrvatski program pomoći poduzećima težak 6 milijardi kuna

Cilj je programa ograničiti rizik povezan s izdavanjem operativnih kredita onim poduzećima koja su najteže pogođena gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, čime se osigurava nastavak njihovih aktivnosti.

Europska komisija odobrila hrvatski program pomoći poduzećima težak 6 milijardi kuna Pixabay
7. 4. 2020

Europska komisija utvrdila je da je hrvatski program jamstava za likvidnost poduzeća pogođenih posljedicama pandemije koronavirusa od 6 milijardi kuna (otprilike 790 milijuna eura) u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore koji je Komisija donijela 19. ožujka 2020., kako je izmijenjen 3. travnja 2020.

Izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: “Ovim hrvatskim programom jamstava u iznosu od otprilike 790 milijuna eura poduprijet će se poduzeća čija je djelatnost djelomično usmjerena na izvoz u ovim teškim vremenima. I dalje blisko surađujemo s državama članicama kako bismo pronašli izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa, u skladu s pravilima EU-a.

Hrvatska mjera potpore
Hrvatska je obavijestila Komisiju o programu kreditnih jamstava namijenjenih određenim poduzećima pogođenima posljedicama pandemije koronavirusa u iznosu od 6 milijardi kuna (otprilike 790 milijuna eura) na temelju Privremenog okvira. Ta će potpora, u obliku državnih jamstava za zajmove, biti dostupna svim trgovačkim društvima čiji izvoz predstavlja najmanje 20 % godišnjih prihoda. Jamstvima će se poduprijeti kreditiranje tih poduzeća, ali ona neće imati oblik potpore za izvoz koja ovisi o izvoznim aktivnostima.

Cilj je programa ograničiti rizik povezan s izdavanjem operativnih kredita onim poduzećima koja su najteže pogođena gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, čime se osigurava nastavak njihovih aktivnosti.

Komisija je utvrdila da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno, njime su obuhvaćena jamstva za operativne zajmove s ograničenim rokom dospijeća i opsegom. Njime se također ograničava rizik koji država preuzima na najviše 50 %. Time se osigurava da je potpora dostupna pod povoljnim uvjetima i ograničena na one kojima je potrebna u ovoj dosad nezabilježenoj situaciji. Kako bi se taj cilj postigao, mjere uključuju i minimalnu naknadu i zaštitne mjere radi osiguravanja da banke ili druge financijske institucije učinkovito usmjeravaju potporu prema korisnicima kojima je potrebna.

Komisija je stoga zaključila da će hrvatski sustav jamstava za izvozna poduzeća pridonijeti ublažavanju gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. Mjere su potrebne, primjerene i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu predmetne države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Na temelju toga Komisija je odobrila mjere u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.