Slovenci bicikliranjem pozdravili u pravom desantu na dva kotača ulazak Hrvatske u Schengen

Pad granice: pogledajte kako su slovenski biciklisti proslavili hrvatski povijesni dan i to na biciklima vozeći nesmetano baš kao i pred 31 godinu i po Sloveniji i Hrvatskoj, bez zaustavljanja!

Ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu obilježen je na poseban način, a sjajan obol dali su "janezi".

Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice nazočio je povijesnom okretanju pedala te ocijenio da su granične prepreke, iako formalne, ponekad otežavale odluku o putovanju u Hrvatsku.  Toga više neće biti.
 

Slovenci bicikliranjem pozdravili u pravom desantu na dva kotača ulazak Hrvatske u Schengen Twiter/Slovenian Tourist Board
1. 1. 2023

Na graničnom prijelazu Jelšane dolaskom biciklista proslavljen je ulazak Hrvatske u schengenski prostor. Prvi put nakon 30 godina nisu morali pokazivati ​​dokumente, a granicu su prelazili i do sada zatvorenim cestama preko Lisca i Breze.

Glavna organizatorica manifestacije, direktorica Turističke organizacije Grada općine Matulji Marijana Kalčić kazala je kako su se odlučili na povijesni događaj obilježen prolaskom biciklista jer oni predstavljaju i turiste i povezanost među ljudima.

Direktorica TIC-a Ilirska Bistrica Maja Uljan dodala je kako turističke organizacije dviju općina već duže vrijeme uspješno surađuju, ali sada očekuju mnogo „novih zajedničkih iskustava, novih turističkih proizvoda, jer su ovdje jako popularni biciklizam i planinarenje. a ova bezgranična priroda otvorit će širok raspon novih ruta."
 

Razlog više za posjetu Hrvatskoj bvez granica

Na granični prijelaz došao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, koji je ocijenio da granične prepreke, iako formalne, ponekad otežavaju odluku o putovanju u Hrvatsku. Nada se da će još više slovenskih turista dolaziti u Hrvatsku, ali vjeruje i da turističke organizacije obiju zemalja mogu surađivati, zajednički promovirati Sloveniju i Hrvatsku te kroz nove projekte predstaviti nove razloge za dolazak stranih gostiju.
 

Gradonačelnik Ilirske Bistrice Gregor Kovačič podsjetio je kako je pad granice i prilika za uređenje prometnog povezivanja, "jer znamo da od sjevera Europe do Dubrovnika nedostaje samo 30 kilometara brze cestovne veze, preko naše općina." Prvi čovjek općine Matulji Vedran Kinkela naglasio je kako mnogi stanovnici ove općine rade u Sloveniji, a također imaju nekretnine s obje strane granice.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.