S današnjim danom putovanje u ove dvije zemlje bit će puno lakše, bar zračnim putem

Kopnene granice na kojima kamioni čekaju i više od 8 sati i dalje bez schengena! Bugarska i Rumunjska danas su djelomično pristupile schengenskom prostoru nakon što su u prosincu prošle godine postigle dogovor s Austrijom, nakon čega su sve članice EU-a jednoglasno potvrdile djelomično članstvo.
 

S današnjim danom putovanje u ove dvije zemlje bit će puno lakše, bar zračnim putem Christo Anestev from Pixabay
31. 3. 2024

Od danas su ukinute kontrole u zračnim i lukama dviju država na granicama s ostalim članicama schengenskog prostora. Bugarska i Rumunjska, koje su članice Europske unije od 2007. godine, više od desetljeća rade na tome da budu primljene u područje bez sustavne kontrole unutarnjih granica. Europska komisija ocijenila je da od 2011. ispunjavaju sve uvjete za ulazak, no odluku o tome blokirale su Austrija i Nizozemska do prosinca prošle godine.

 
Konačno, njihovo prihvaćanje 2022. godine spriječio je veto Austrije, koja je kao razlog navela povećanje broja dolazaka ilegalnih migranata nakon tzv. ja balkanske rute.
 

Nizozemska se jedino usprotivila ulasku Bugarske, ali je sredinom prosinca prošle godine objavila da je ova država ispunila uvjete za ulazak u schengenski prostor pojačanom zaštitom svojih granica i borbom protiv ilegalnih migracija. ja zračni schengen za obje zemlje. Prema njemu, kopnene granice Rumunjske i Bugarske zadržat će sadašnji status, ali će se ukinuti kontrole u pomorskom i zračnom prometu.

Odluka o datumu povlačenja unutarnjih kopnenih graničnih kontrola bit će donesena naknadno. To je bilo donekle razočaravajuće, posebno za kamiondžije, koji često čekaju više od osam sati na granici između dviju država i da uđu u schengenski prostor preko granice s Mađarskom.

Austrijski prijedlog ipak su prihvatile Sofija i Bukurešt, a ubrzo potom jednoglasno su ga odobrile sve države članice EU.

"Ovo je veliki uspjeh za obje zemlje i povijesni trenutak za schengenski prostor - najveće područje slobodnog kretanja na svijetu. Zajedno gradimo jaču i ujedinjeniju Europu za sve naše građane", objavila je u subotu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Od danas su Rumunjska i Bugarska u potpunosti ili djelomično u schengenskom području 25 od 27 članica EU - izuzeci su Cipar i Irska -; te Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.