Talijani i Austrijanci nabili kontrolu Slovencima, oni istog trena nama i Mađarima

Od subote schengen je mrtav za nas! Gdje će sada 40.000 migranata bez dokumenata iz Hrvatske? Sve je više EU država koje ne vjerujuju jedna drugoj, a najsvježnija je Slovenija koja je odlučila kontrolirati prijelaze s Hrvatskom i Mađarskom.

Talijani i Austrijanci nabili kontrolu Slovencima, oni istog trena nama i Mađarima Bobo
19. 10. 2023

Vlada Slovenije odlučila: Ponovno se uvode kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Vlada je danas donijela Uredbu o uvođenju privremene ponovne kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Slovenija će kontrolu uvesti u subotu, rekli su na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar objasnit će detalje danas u Luksemburgu, a kasnije će se očitovati i policija.
 

Italija je prije toga najavila da će u subotu uvesti granične kontrole sa Slovenijom, za početak na deset dana s mogućnošću produljenja. Prema schengenskim pravilima, država schengenskog prostora također mora obavijestiti Bruxelles o uvođenju kontrole na unutarnjoj schengenskoj granici.

Jedna od središnjih tema sastanka ministara unutarnjih poslova EU

Zbog migracijskog pritiska i situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja EU-a nedavno uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim schengenskim granicama. Među njima je i Austrija koja od 2015. nadzire granicu sa Slovenijom, a nedavno ju je produžila za još šest mjeseci.

Situacija u schengenskom prostoru jedna je od središnjih tema današnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova članica Europske unije u Luksemburgu, na kojem sudjeluje i Poklukar.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.