Otkako Hrvatska čuva schengen 3 x je više ilegalnih prelaska granice - 19.341 ih je bilo prije, a sad je 60.587

Slovenci nesretni jer migranti buše prolaze kroz Hrvatsku kao kroz švicarski sir! Porast neovlaštenih prelazaka granice nakon ulaska Hrvatske u Schengen je ogroman: Slovenija traži rješenja - POZOR - TUKAJ JE SLOVENIJA!
 

 

Otkako Hrvatska čuva schengen 3 x je više ilegalnih prelaska granice - 19.341 ih je bilo prije,  a sad je 60.587 Bobo
24. 2. 2024

Nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor i ukidanja kontrola na kopnenoj granici, Slovenija se suočava s porastom ilegalnih prelazaka granice. Izmjenom zakona država želi pojačati kontrolu i učinkovito upravljati nekretninama na nekadašnjim graničnim prijelazima.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna zakona o nadzoru državne granice. Policija na kopnenoj granici više ne provodi granični nadzor, pa Ministarstvo želi osigurati prostorne mogućnosti u a u slučaju ponovnog uvođenja nadzora, stoji u obrazloženju.

Primjedbe se mogu dostaviti do 24. ožujka, a među razlozima za prihvaćanje prijedloga izmjena MUP navodi da je ulaskom u schengenski prostor 1. siječnja 2023. Hrvatska preuzela punu odgovornost za zaštitu vanjske schengenske granice. Slovenija je zbog toga prestala nadzirati kopnenu granicu, zatvorivši tako ukupno 57 graničnih prijelaza, a u prošloj godini počela se suočavati s porastom neovlaštenih prelazaka granice. U odnosu na 2022., kada ih je bilo 19.341, Ministarstvo je u 2023. zabilježilo 60.587 ilegalnih prelazaka granice, od čega 58.193 iz smjera Hrvatske. Policija stoga "nesustavno provodi mjere" na ukinutim graničnim prijelazima, a nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor te se poslove provodi intenzivnije, piše u obrazloženju predložene izmjene.

Predlagatelj stoga amandmanom želi odrediti potrebne i nepotrebne nekretnine za granični nadzor na bivšim graničnim prijelazima i time smanjiti troškove upravljanja nekretninama. Također ima za cilj dograditi normativni okvir pojedinih odredaba u pogledu obavljanja policijskih zadaća i policijskih ovlasti, čime se mijenjaju kriteriji za obračun naknade troškova rada općinama zbog pojačanog nadzora državne granice i sadržajno nadograđuje institut naknade rada općinama zbog izvanrednih događaja utvrđivanjem materijalnopravnih i postupovnih pravila za obračun i isplatu dijela troškova općinama uz državnu granicu, stoji u obrazloženju Ministarstva unutarnjih poslova, jednakog tretmana slovenskih državljana u odnosu na državljane EU, prijedlog predviđa da slovenski državljanin može ući ili izaći iz države s valjanom osobnom iskaznicom ili putovnice te definira prekršaj za povredu ove odredbe.

Predloženim izmjenama i dopunama definiraju se i strateške granične točke i njihova područja, sadržaj koji se odnosi na njihovu izgradnju, izgled i prostorni raspored, kao i sadržaj koji se odnosi na upravljanje nekretninama na području ​​strateške granične točke, granični prijelazi i bivši granični prijelazi na kopnenim granicama.

Novi su standardi i za provedbu kompenzacijske mjere nadzora osobe, pregleda prijevoznih sredstava i stvari te korištenje ovlasti za zadržavanje određuje se i osoba u kontekstu provođenja kompenzacijskih mjera.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.