Macron imenovao novog francuskog premijera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom u najavljenom preustroju kabineta.

Macron imenovao novog francuskog premijera Pixabay
3. 7. 2020

Castex je na to mjesto došao nakon što je sad već bivši francuski premijer Edouard Philippe u petak ujutro podnio neopozivu ostavku, što je 42-godišnji francuski predsjednik i prihvatio.

Philippe i njegovi ministri ponudili su svoje ostavke nakon što je Macron u četvrtak izjavio da želi zacrtati “novi put s novom ekipom”, čime je nagovijestio da će doći do preustroja francuske vlade.

Promjene na vrhu dio su Macronovih napora da reformira svoj predsjednički mandat nakon koronakrize i slabih rezultata njegove centrističke stranke La République En Marche na lokalnim izborima prošle nedjelje na kojima su Zeleni osvojili vlast u nekim od najvećih francuskih gradova.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.