Francuska odustaje od sveopće blokadu države u slučaju pojave novih žarišta koronavirusa

Novi francuski premijer Jean Castex izjavio je da francuska vlada u slučaju pojave novih žarišta koronavirusa više neće uvoditi blokadu cijele zemlje, nego će provoditi ciljane mjere izolacije.

Francuska odustaje od sveopće blokadu države u slučaju pojave novih žarišta koronavirusa Pixabay
8. 7. 2020

Moramo biti spremni za drugi val zaraze”, upozorio je Castex u razgovoru za francusku televiziju BFM u srijedu, ali je istovremeno poručio da se više neće ići u sveopće zatvaranje zemlje jer to ima strašne posljedice i po gospodarstvo i po ljude. Novi “lockdown” bit će ciljan i ograničen, pojasnio je novi francuski premijer.

Castex je potvrdio i da će francuska vlada za povećanje plaća bolničkih radnika osigurati 7,5 milijardi eura te da će odbiti zahtjev sindikata koji traže oko 9 milijardi eura jer su “državne financije zbog koronakrize preopterećene”.

Inzistirao sam da radna mjesta budu u središtu razgovora”, izjavio je Castex komentirajući pregovore sindikata, bolničkih radnika i vlade, koji su započeli prije preustroja vlade u ponedjeljak.

Iako Francuska slovi za jednu od zemalja s najboljim zdravstvenim sustavom u svijetu, bolničko je osoblje u toj zemlji tijekom proteklih deset godina više puta iznosilo svoj zahtjev za višim plaćima, više radnih mjesta i opreme kako bi moglo što bolje odgovoriti na potrebe sve starijeg stanovništva i nedostatak liječnika u gradovima.

Pandemija koronavirusa još je dodatno opteretila francuski zdravstveni sustav, a bolnice u područjima koja su bila najteže pogođena pandemijom koronavirusa žalile su se na kroničan manjak medicinske i zaštitne opreme.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.