Francuska pod lockdownom!

Emmanuel Macron donio je ovu odluku nakon rekordnog broja novih slučajeva Covid-19

Francuska pod lockdownom! Pixabay
28. 10. 2020

Očekivano, Emmanuel Macron proglasio je novo četverotjedno nacionalno zaključavanje kako bi zaustavio širenje Covid-19, prenose francuski mediji.

Najava je uslijedila nakon rekordnog broja novih slučajeva u Francuskoj koji su izvršili pritisak na bolnice i zapanjujućeg porasta broja smrtnih slučajeva od koronavirusa. Premijer Jean Castex također se sastao sa sindikalnim čelnicima i oporbenim strankama kako bi opravdao potrebu za strožim mjerama.
Veliki dijelovi Francuske, uključujući Pariz, stavljeni su pod policijski sat, ali dužnosnici kažu kako to nije dovoljno za zaustavljanje virusa.

Bilo je nagađanja da će vlada uvesti raniji policijski sat ili djelomično zaključavanje u područjima koja su najteže pogođena Covid-19. Međutim, u utorak navečer široko se izvještavalo da će Macron najaviti lockdown sličan dvomjesečnom zaključavanju uvedenom u ožujku i travnju.

Detalji su bili stvar nagađanja, ali pretpostavljalo se da će se svi barovi i restorani u cijeloj zemlji zatvoriti. Nije bilo jasno hoće li sve trgovine moći ostati otvorene ili samo one koje prodaju osnovnu robu, kao tijekom proljetnog zaključavanja.

BFMTV je izvijestio da su službeni izvori potvrdili da će škole i određene javne službe ostati otvorene, ali drugi izvještaji sugeriraju da će se srednje i srednje škole zatvoriti.

Nova su ograničenja usmjerena na zaustavljanje dramatičnog porasta zaraze koronavirusom u Francuskoj tijekom posljednjeg tjedna. Podaci iz utorka iz Santé Publique France, tijela javnog zdravstva, prijavili su 33.417 novih potvrđenih slučajeva Covid-19 u prethodna 24 sata, što je manje od rekordnih 52.010 prijavljenih u subotu.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi s koronavirusom povećao se za 148 na 2.918, a dodatnih 288 smrtnih slučajeva pripisano je virusu u prethodna 24 sata. U francuskim domovima za njegu i njegu u prethodnom je tjednu zabilježeno dodatnih 235 smrtnih slučajeva.

U ponedjeljak je predsjednik francuskog znanstvenog odbora koji savjetuje vladu Jean-François Delfraissy rekao za RTL radio kako vjeruje da bi broj novih slučajeva Covid-19 mogao biti i do 100 000 te da je njegov odbor bio iznenađen "brutalnošću" drugog vala.

U teškoj smo, čak i kritičnoj situaciji. Predvidjeli smo drugi val, ali i sami smo iznenađeni brutalnošću onoga što se dogodilo tijekom posljednjih 10 dana. Drugi je val već sad gori od prvog”, rekao je Delfraissy.

Dodao je: „Mnogi ljudi još uvijek nisu shvatili što nas čeka. Ovaj val napada Europu ... trajat će čak jedan ili dva mjeseca."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.