Je li stiglo vrijeme da i Francuska napokon dobije prvu ženu predsjednicu? Država koja je "izmislila" demokraciju nikada nije imala ni ženu predsjednicu Vlade

Marine Le Pen nikad bliže pobjedi iako je izgubila u prvom krugu od Emmanuel Macrona. Ne bez razloga tvrdi kako će za nju za 14 dana glasovati ne samo desnica, već i ljevica!!! Macronu gori pod petama, jer trećeplasirani krajni ljevičar Jean-Luc Mélenchon (21,9 %) bliži je Le Pen nego njemu!!!

U Francuskoj iznimno napeto! Ključ pobjede u svojim rukama drži 3. na listi, ljevičar Jean-Luc Mélenchon koji nije dovoljno jasno naredio svojim biračima što da rade u drugom krugu. Nije im kazao da podrže Macrona, već je samo kazao da glas za Le Pen nije opcija.

On je ljevicu u Francuskoj pretvorio u šovinističku partiju, koja se poput Marine Le Pen iz Rassemblement Nationala zalaže za čišću Francusku s manje islamskog i židovskog utjecaja. Osim što je Jean-Luc Mélenchon deklarirani antisemitist, on je i antieuropejac i ljevičarski radikal kojem su svi drugi osim "čistokrvnih Francuza" manje vrijedni.

Koliko kod Emmanuel Macronu značilo puno što su mu odmah nakon objave izbornih rezultatat podršku dali poraženi Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Fabien Roussel et Valérie Pécresse, to u biti i ne znači toliko puno, jer ova je četvorka osvojila zajedno jedva 12 posto glasova. Zanimljivo kako nije spomenuo Jean-Luc Mélenchona i njegovih potencijalnih 21,9 %. Zato Marine Le Pen je i to usprkos Mélenchonovoj izjavi da joj se ne da glas u drugom krugu.

Krajnji desničar Éric Zemmour koji je osvoji 7 posto glasova ne dvoji. - Svi moji glasači ne bi smjeli imati dileme i preporučam im da glasuju za Marine Le Pen.

Iz te perspektive 27,6 posto glasova koliko je dobio Emmanuel Macron i ne bi trebali znači da je bitku već dobio. Kandidatkinja RN dobila je 23,4 posto glasova.

Bit će iznimno napeto za 14 dana, a uspjeh Marine Le Pen možda i ne bi trebao biti iznenađenje. Koliko je snažna želja za promjenama u Francuskoj možda najbolje govori i činjenica da Marine Le Pen nisu naškodile ni bliske veze s Vladimir Putinom, s Viktorom Orbanom, Matteom Salvinijem, Tadeuszom Morawieckim... Štoviše, izgleda da joj je oprošteno što je uz bivšeg njemačkog kancelara Gerhard Schrödera jedina europska političarka koja se nalazi na listi od 497 najomiljenijih Putinovih fanova, pristaša, lobista... stupova njegova poretka. Na toj listi nema ni Orbana, ni Vučića, no zato je tu Marine Le Pen, moguća prva žena koja će postati predsjednicom u najdemokratskijoj državi na svijetu. Začudo, mimo radara je prošla u predizbornoj kampanji i informacija kako je njena stranka Rassemblement National dobila pozamašan kredit iz Orbanove Mađarske, od jedne tamošnje banke.

Je li stiglo vrijeme da i Francuska napokon dobije prvu ženu predsjednicu? Država koja je "izmislila" demokraciju nikada nije imala ni ženu predsjednicu Vlade Marine Le Pen FB
11. 4. 2022

Njih dvoje borit će se u drugom krugu francuskih predsjedničkih za dva tjedna, aktualni predsjednik Emmanuel Macron i Marine Le Pen, vođa nekad jake, a danas puno umjerenije desnice.

Emmanuel Macron, kandidat La République en Marche, osvojio je 27,6% glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora. Posljednji se kasno sinoć oglasio među kandidatima u prvom krugu predsjedničkih izbora. Emmanuel Macron bio je zadovoljan rezultatima, a zadovoljstvo je sa svojim aktivistima podijelio u nedjelju kasno navečer u Porte de Versaillesu u Parizu.

“Ove nedjelje, 10. travnja, bilo vas je više od 36 milijuna koji ste glasovali i zahvaljujem svim našim sunarodnjacima koji su glasovali za moju kandidaturu. Vaše povjerenje mi godi, obvezuje i nalaže još jaču aktivnost. Možete računati na mene da ću provesti naš projekt (...)”, izjavio je Emmanuel Macron. Tom prigodom je “pozdravio sve protu kandidate u prvom krugu”, a izrazio je veliku zahvalnost  “Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Fabien Roussel i Valérie Pécresse” što su mu dali svoju podršku. "Ništa ne bi trebalo biti kao prije", objasnio je. To što su mu četvero od protukandidata dala svoju potporu i preporučili ga svojim glasačima u drugom krugu svakako da znači mnogo, no oni su zajedno osvojili tek 12 posto glasova. Onaj koji drži iznimno jake karte u svojim rukama i koji je osvoji ogromnih 21 posto glasova šuti kao zaliven. Iako je predstavnik krajnje ljevice, iako bi čovjek očekivao kako će njegove pristaše glasovati za dosadašnjeg predsjednika to i ne mora biti tako.

Ključ pobjede u svojim rukama drži krajnji ljevičar Jean-Luc Mélenchon (21,9%) koji šuti k'o zaliven i koji nije naredio svojim biračima za koga da glasuju u drugom krugu. Naoko bilo bi razumljivo da ljevičari podrže prije centrističkog, nego desničarsku kandidatkinju, no Mélenchon je po suverenističkim idejama puno bliži Marine Le Pen nego Emmanuel Macronu.

On je ljevicu u Francuskoj pretvorio u šovinističku partiju, koja se poput Marine Le Pen iz Rassemblement Nationala zalaže za čišću Francusku s manje islamskog i židovskog utjecaja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emmanuel Macron (@emmanuelmacron)

Njih dvoje su sada suočeni s novim izazovima i imaju nova dva tjedna za intenzivne predizborne kampanje. Očekuje se žestoka bitka između njih i to puno neizvjesnija nego prije pet godina.

Marine Le Pen, kandidatkinja "Nacionalnog skupa", osvojila je 23,4 % glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2022. godine. Kvalificirala se u drugi krug predsjedničkih izbora kao i 2017.
Marine Le Pen pozvala je u nedjelju na "veliku promjenu" i najavila ujedinjene i ljevice i desnice protiv "odlazećeg francuskog predsjednika" Emmanuela Macrona. Kazala je:
"Pozivam sve, i one iz desnice i s lijeva, štoviše, iz svih skupina da se pridruže ovom velikom narodnom i narodnom skupu”. Za nju je drugi krug "temeljni izbor između dvije suprotstavljene vizije" s "podjelama, nepravdom i neredom" s jedne strane i "socijalnom pravdom" s druge.
Bit će iznimno napeto za 14 dana, a uspjeh Marine Le Pen možda i ne bi trebao biti iznenađenje. Koliko je snažna želja za promjenama u Francuskoj možda najbolje govori i činjenica da Marine le Pen nisu naškodile ni bliske veze s Vladimir Putinom, s Viktorom Orbanom, Matteom Salvinijem, Tadeuszom Morawieckim... Štoviše, izgleda da joj je oprošteno što je uz bivšeg njemačkog kancelara Gerhard Schrödera jedina europska političarka koja se nalazi na listi od 497 najomiljenijih Putinovih fanova, pristaša, lobista... stupova njegova poretka. Na toj listi nema ni Orbana, ni Vučića, no zato je tu Marine Le Pen, moguća prva žena koja će postati predsjednicom u najdemokratskijoj državi na svijetu. Začudu, mimo radara je prošla u predizbornoj kampanji i informacija kako je njena stranka Rassemblement National dobila pozamašan kredit iz Orbanove Mađarske, od jedne tamošnje banke.

 
 




 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marine Le Pen (@marine_lepen)

Tijesnu borbu najavile su i četiri ankete objavljene u nedjelju navečer, koje predviđaju da će Macron u prosjeku pobijediti s 53 prema 47 posto, a jedna od njih čak sa samo 51 prema 49 posto, a ona na objavljena na nacionalnoj televiziji FR 1 mnoge je šokirala, jer najavljuje pobjedu Marine Le Pen. Bit će iznimno zanimljivo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emmanuel Macron (@emmanuelmacron)

Macron je pred svojim pristašama naglasio: "Još ništa nije odlučeno", dodajući da će izbor za dva tjedna biti važan ne samo za Francusku, već i za cijelu Europu. "Kada je krajnja desnica u svim svojim oblicima toliko jaka u našoj zemlji, jednostavno se ne može reći da stvari idu dobro", priznao je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.