Krunoslav Capak: - Da imamo Imunološki zavod, imali bismo puno manje problema! Danas ne mogu raditi cjepiva, no briseve već proizvode. Radi se na tome da se iznova pokrene

Ravnatelj HZJZ-a izjavio je danas za Televiziju N1 kako bi bilo puno bolje da imamo u punoj funkciji Imunološki zavod.  Otkad se u Hrvatskoj pojavio koronavirus, mnogi se iznenada prisjećaju nekadašnjeg Imunološkog zavoda u Zagrebu. Da nije godinama sustavno zanemarivan i uništavan, danas bi hrvatskim zdravstvenim djelatnicima i zaraženima koronavirusom itekako dobro došao.

Krunoslav Capak: - Da imamo Imunološki zavod, imali bismo puno manje problema! Danas ne mogu raditi cjepiva, no briseve već proizvode. Radi se na tome da se iznova pokrene Photo: Borna Filic/PIXSELL
31. 3. 2020

- Da imamo Imunološki zavod, imali bismo puno manje problema, i općenito, ali i sada za vrijeme trenutačne epidemije koronavirusa, poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u razgovoru za televiziju N1 u utorak.

- Oni, nažalost, već dugo ne funkcioniraju kako treba. Rade neke poslove u vanjskim pogonima. Radi se na tome da se Imunološki pokrene, pa makar i u onim segmentima koja nisu usko vezana uz cjepiva. To je najteže pokrenuti. Mi smo se dogovorili da nam rade podloge za brisove. Uz malo problema, jer to godinama nisu radili, oni su to pokrenuli. Pomažu nam, rekao je Capak.

Imunološki zavod u Zagrebu trenutačno je aktivno uključen u testiranja na koronavirus, ali bi prema riječima njegovog ravnatelja Vedrana Čardžića mogao učiniti daleko više da 2013. godine zbog gubitka proizvodnih dozvola nije ostao bez najvećeg dijela svoje proizvodnje. Da je situacija poput one od prije sedam godina, Imunološki zavod bi mogao osigurati i proizvodnju imunobioloških lijekova te lijekova i cjepiva protiv zaraznih bolesti, što je činio otkad je osnovan davne 1893. godine, poručio je Čardžić.

Otkad se u Hrvatskoj pojavio koronavirus, mnogi su se iznenada prisjetili nekadašnjeg značaja Imunološkog zavoda i njegovih mogućnosti koje bi zdravstvenim djelatnicima i oboljelima od Covida-19 u Hrvatskoj danas itekako mnogo značile. No ravnatelj Imunološkog zavoda tvrdi da ipak ostaje nada da će kriza izazvana pandemijom koronavirusa promijeniti konačnu sudbinu Imunološkog zavoda i to u korist medicine i pacijenata.

Uz sve nevolje i sustavna zanemarivanja koje su Imunološki zavod zadesile tijekom proteklih godina, u potresu koji je nedavno pogodio Zagreb stradali su i prostori zgrade te ustanove u Rockfellerovoj ulici. Prostor koji je već i prije ocijenjen neprimjerenim za nastavak proizvodnje sad je dodatno stradao. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.