Hrvatska je 10. po smrtnosti od koronavirusa u Europskoj uniji

- Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini Europske unije po tome", izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Hrvatska je 10. po smrtnosti od koronavirusa u Europskoj uniji Photo: Borna Filic/PIXSELL
17. 9. 2020

Foto: Borna Filić/Pixell

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjavio je da je Hrvatska po smrtnosti od covida-19 deseta po redu među zemljama Europske unije te je za kraj tjedna najavio odluku o skraćivanju s 14 na deset dana izolacije zaraženih koronavirusom.

“Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini Europske unije po tome”, rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od koronavirusa.

Potvrdio je kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem tjedna o tome biti donesen dokument. 

“Najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon deset dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana”, istaknuo je Capak te dodao da to prati svjetske trendove u određivanju duljine izolacije i samoizolacije.

Komentirao je i broj novozaraženih zadnjih dana ustvrdivši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih. 

Upitan smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se “situacija poboljšava”.   

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti, rekao je Capak. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.