Amerika se ne šali, Donald Trump nagazio WHO rekavši: - Previše je smrti uzrokovano njihovim grubim pogreškama i zato ih prestajemo financirati

Američki predsjednik objavio je da zaustavlja financiranje Svjetske zdravstvene organizacije, osudio je njezino postupanje s pandemijom, zamjerio im na promicanju kineskih dezinformacija i prestao ih financirati - "Danas upućujem svojoj administraciji da zaustavi financiranje WHO-a dok se provodi preispitivanje uloge WHO-a u ozbiljnom lošem upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa", rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država tražeći pri tome odgovornost čelnika Svjetske zdravstvene organizacije. Donald Trump nije izrijekom potvrdio hoće li SAD trajno prestati financirati WHO. Rekao je samo kako će zaustaviti plaćanja. Sjedinjene Američke Države prošle su godine dale približno 553 milijuna dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja ima ukupni godišnji budžet od 6 milijardi dolara. Značaja je to novac koji gube usred pandemije. Trump se osobno pokušava obraniti od sve žešćih kritičara navodeći kako je više puta ukazivao na svoju odluku o obustavi zračnog prometa s Kinom, o uvođenju ograničenja putovanja Kini kao dokaz da je rano reagirao na upozorenja o opasnosti od koronavirusa. Istaknuo je da je ta odluka spasila "tisuće i hiljade života" te da se WHO zapravo "borio protiv njih." Predsjednik SAD-a okrivio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju za najmanje "dvadesetostruko" povećanje slučajeva oboljelih od COVID-19 širom svijeta.

Amerika se ne šali, Donald Trump nagazio WHO rekavši: -  Previše je smrti uzrokovano njihovim grubim pogreškama i zato ih prestajemo financirati Pixabay.com
15. 4. 2020

Američki predsjednik rekao je u utorak na konferenciji za novinare Bijele kuće da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) „nije uspjela u svojoj osnovnoj dužnosti i za to mora odgovarati“. Rekao je da je Svjetska zdravstvena organizacija promicala "dezinformacije" Kine o virusu što je vjerojatno dovelo do bitno izraženije pandemije nego što bi se inače dogodilo. Već pred koji dan je zaprijetio da će odbiti financiranje WHO, a u utorak je Trump i povukao naglo taj potez. Zbog svega što su komunicirali s koronavirusom bit će žestoko kažnjeni. Bijela kuća je objavila da će prekinuti američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije i da će to trajati sve dok SAD ne dovrši veliku istragu koju već poduzima.

- "Danas upućujem svojoj administraciji da zaustavi financiranje WHO-a dok se provodi preispitivanje uloge WHO-a u ozbiljnom lošem upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa", rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država tražeći pri tome odgovornost čelnika Svjetske zdravstvene organizacije. Trump je rekao kako organizacija ima "problema u koje nitko ne može vjerovati". Svi vodeći svjetski mediji na udarnim mjestima prenose Trumpov gnjev koji je posebice istaknuo kako je razočaran početnim izvješćem WHO u kojem je olako kazano da koronavirus "nije prenosiv". Također je rekao da su u prosincu "postojale vjerodostojne" informacije o sumnji na prijenos s čovjeka na čovjeka, a WHO nije reagirao na odgovarajući način.

- Previše je smrti uzrokovano njihovim pogreškama, rekao je američki predsjednik.
No i sam Trump ignorirao je i potkopao ozbiljnost krize i to još u ožujku. Na potencijalne probleme upozorio ga je još krajem siječnja jedan od njegovih najboljih savjetnika. Već tada se znalo i u SAD-u da koronavirus može potencijalno ubiti stotine tisuća Amerikanaca i oslabiti američku ekonomiju. Peter Navarro, njegov ekonomski savjetnik već tada je tražio teške mjere, no nije uspio ga uvjeriti. I Vijećem za nacionalnu sigurnost SAD-a kružile su slične informacije i ideje, jednako kao i lobijima unutar Bijele kuće i saveznih agencija. Danas to više i nije toliko važno, jer Trumpova administracija koja je zvonila na uzbunu još krajem siječnja postala je dominantna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.