Čelnici EU: “Želimo ujediniti svijet protiv koronavirusa i okončati globalnu krizu”

Europski čelnici obvezali su se prikupiti milijarde eura sredstava kako bi pronašli cjepivo i učinkovite tretmane za liječenje bolesti uzrokovane koronavirusom, kao dio “međunarodnog saveza” koji se bori protiv te bolesti.

Čelnici EU: “Želimo ujediniti svijet protiv koronavirusa i okončati globalnu krizu” © Europska unija
4. 5. 2020

Online konferencija koja bi se trebala održati u ponedjeljak bit će posvećena prikupljanju sredstava u iznosu od 7,5 milijardi eura (6,6 milijardi USD) kako bi se podržao globalni odgovor na pandemiju koronavirusa.

Objavom u “Independentu“, čelnici Francuske, Njemačke, Italije, Norveške i visoki dužnosnici EU-a rekli su da je epidemija “prouzročila devastaciju i bol u svim dijelovima svijeta”.

Istaknuli su da odgovor na “globalni izazov” zahtijeva “okupljanje najboljih i najspremnijih svjetskih umova za pronalazak cjepiva, liječenja i terapija koje su nam potrebni da bismo ponovno oživjeli naš svijet”.

To bi bi
lo popraćeno „jačanjem zdravstvenih sustava koje će ih učiniti dostupnima svima, s posebnim naglaskom na Afriku“.

Političari su izjavili da podržavaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i podržali su nedavno pokretanje akceleratora za pristup alatima za borbu protiv koronavirusa.

“Platforma za globalnu suradnju” ima za cilj ubrzati istraživanje, razvoj, pristup i distribuciju cjepiva protiv bolesti Covid-19 i drugih tretmana, napisali su čelnici, dodajući da je “postavljen temelj stvarnom međunarodnom savezu za borbu protiv bolesti Covid-19”.

Novac koji će biti prikupljen na online konferenciji u ponedjeljak pokrit će globalni „manjak“ financiranja kojeg predviđa Nadzorni odbor za globalnu pripravnost (GPMB) – neovisno tijelo za praćenje koje osigurava spremnost za globalne zdravstvene i druge krize.

Članak za Independent zajedno su napisali Giuseppe Conte, premijer Italije, Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, Angela Merkel, kancelarka Njemačke, Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, Erna Solberg, norveška premijerka i Ursula von der Leyen , predsjednica Europske komisije.

Politički čelnici napisali su: “Sredstva koja prikupimo potaknut će neviđenu globalnu suradnju znanstvenika i regulatora, industrije i vlada, međunarodnih organizacija, zaklada i zdravstvenih djelatnika.”

Sredstva će biti usmjerena u zdravstvene organizacije kao što su CEPI, Gavi, Savez za cjepiva, Globalni fond i Unitaid.

“Ako možemo razviti cjepivo koje će proizvesti države svijeta zajedno, za cijeli svijet, to će biti jedinstveno globalno javno dobro 21. stoljeća”, napisali su čelnici.

Dodali su: “To je dužnost naše generacije i znamo da se to može ostvariti.”

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.