Borrel izrazio žaljenje zbog Trumpove odluke o prestanku financiranja WHO-a

"Nema razloga koji bi opravdao takav potez u trenutku kada je pomoć WHO-a u suzbijanju i ublažavanju pandemije koronavirusa potrebnija više nego ikad", izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrel.

Borrel izrazio žaljenje zbog Trumpove odluke o prestanku financiranja WHO-a © European Union 2020
16. 4. 2020

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o privremenom prestanku financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Duboko žalim zbog odluke SAD-a o prekidu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije. Nema razloga koji bi opravdao takav potez u trenutku kada je njezina pomoć u suzbijanju i ublažavanju pandemije koronavirusa potrebnija više nego ikad. Jedino zajedničkim snagama možemo prevladati ovu krizu koja ne poznaje granice”, napisao je Borrell na twitteru.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD prestati privremeno financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja prema tvrdnjama Washingtona nije ispunila svoju osnovnu zadaću u reakciji na pandemiju koronavirusa. Trump tvrdi da je WHO promovirao kineske dezinformacije o virusu, što je najvjerojatnije dovelo do ubrzanog širenja zaraze. Njegova će administracija provesti i istragu o tome kako je agencija UN-a odgovorila na zdravstvenu krizu, a istraga bi mogla trajati od 60 do 90 dana.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je odluku SAD-a i poručio da sada nije vrijeme za smanjenje financiranja bilo kojoj humanitarnoj organizaciji koja sudjeluje u borbi protiv koronavirusa.

SAD je najveći pojedinačni donator WHO-a. Prošle je godine američka vlada za Svjetsku zdravstvenu organizaciju izdvojila oko 400 miijuna dolara, što je oko 15 posto ukupnog proračuna te organizacije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.