Kakav neslavan kraj Zlate Šipek! Optužnica teška 1,2 milijardi kn pala u vodu! Na odlasku Šipek odustalo se od procesa stoljeća i progona Ivice, Ivana, Ante Todorića i njih još 12

DORH povukao optužnicu protiv Todorića zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom kriminalu ne navodeći imena osumnjičenih koji su inače godinama dobro znani javnosti i čija su se imena razvlačila po medijima.

Tako osim familije Todorić mogu odahnuti i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Nakon što je i Vrhovni sud potvrdio da je KPMG napravio nezakonitu reviziju Agrokora, uslijedilo je logično odustajanje, no ne i mogućnost da se podigne nova optužnica

Kakav neslavan kraj Zlate Šipek! Optužnica teška 1,2 milijardi kn pala u vodu! Na odlasku Šipek odustalo se od procesa stoljeća i progona Ivice, Ivana, Ante Todorića i njih još 12 Patrik Macek / Pixsell
13. 1. 2024

Za kraj mandata Zlate Šipek u DORH-u, institucija kojoj je na čelu, priznala je privremeni poraz povlačenjem optužnice protiv Ivice Todorića i njegovih nekdašnjih najbližih suradnika. 

S presudom Vrhovnog suda o nezakonitoj reviziji poljskog KPMG-a, koju je naručio baš DORH, optužnica je postala iznimno fragilna. Zbog toga nije trebalo ni 24 sata da se povuče.

Pravi je to debakl zapravo DORH-a koji očito nije radio posao kako treba. Tako  je proces stoljeća postao pravim fijaskom novog vijeka. No sve to ne znači da će DORH posve odustati od progona bivših vlasnika i čelnika najveće nekdašnje hrvatske kompanije.

Puno prije Vrhovnog suda odvjetnici optuženih, a i sami optuženicu ukazivali su na apsurdnost optužnice. Ona najizraženija stizala je od Ante Nobila, odvjetnika Piruške Canjuge koji je još pred koju godinu upozorio kako je ne samo revizija, već i dodjeljivanje tog posla poljskom KPMG nezakonito. Vrhovni sud i na tom tragu je donio odluku kako je naručena revizija od strane DORH-a bila protuzakonita, jer su, između ostalog, na njoj radili i djelatnici hrvatskog KPMG, podružnice poljskog, koji su godinama revidirali Agrokor i koji su tako radeći i za Poljake i DORH bili u teškom sukobu interesa.

Ono što je svima bilo jasno još od 2018. kad su mnogi, poput tada još suca Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislava Kolakušića upozoravali kako reviziju Agrokora ne može raditi netko tko ni licencu za taj posao u Hrvatskoj nema. Usprkos svemu DORH je bio uporan u svom naumu, no opovrgnut je ne samo od onih koji su na to upozoravali, već kasnije u postupku i od optuženika, a i Visokog kaznenog suda (VKS), koji je potvrdio da je financijsko - knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor nezakonit dokaz. To je sad potvrdio i Vrhovni sud i DORH-u nije preostalo ništa drugo nego da povuče optužnicu.

U jučerašnjem vrlo kratkom i šturom priopćenju https://dorh.hr/hr/priopcenja/zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-u-zagrebu-povucena-optuznica-protiv-petnaestero-0 napisali su tek ovo:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu uputilo je danas optužnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu dopis kojim izjavljuje da povlači optužnicu od 17. lipnja 2022., podignutu protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. i drugih kaznenih djela iz Kaznenog zakona.
Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari.

Tako je neslavno propala optužnica koja je trebala biti temelj "razvlaštenja" i oduzimanje imovine Ivice Todorića te poluga koja je njega i njegove suradnike trebala osuditi, učiniti krivima i strpati ih i iza rešetaka.

DORH službeno još nigdje nije objavio da namjeravaju podignuti novu, ispravljenu optužnicu, baš kao što nisu izvijestili ni da odustaju u potpunosti o progona njih 15 u ovom slučaju.

Kako je odista riječ o iznimno važnom slučaju u kojem valja dokazati kako Todoriću nije bez razloga oduzeta imovina za pretpostaviti je kako će DORH pod vodstvom nasljednika Zlate Šipek pokušati sastaviti novu, ozbiljniju, optužnicu. Na kraju krajeva, ovo im nije prvi put da im je pala optužba u ovom slučaju. Ako novi šef DORH-a na to pristane bit će to drugi popravni ispit za državne odvjetnike. Izvjesno je ipak da optužnica u aferi Agrokor, "teškoj" oko 1,2 milijardu kuna, drugi put ide na popravni.

O pravomoćnosti potencijalno nove, treće po redu optužnice u ovom slučaju teško da će se moći raspravljati prije početka 2025., jer i ova sadašnja bila je ispisana na više od 500 stranica, a cijeli je spis imao nevjerojatnih 80.000 stranica. Prava je to glavolomka za sve koji se time trebaju baviti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.