- Todoriću, prebaci dionice kod notara i miči se iz firme, prijetila mi je u 4 oka Dalićka, a sad me mafija optužuje za smiješnih 1,25 milijuna eura

Ivica Todorić u N1: - Ova optužnica je smiješna jer me proganjaju zbog 1,25 milijuna, a ja sam uložio u spas Agrokora 4 milijarde! Meni dođe Dalićka i nasamo mi u 4 oka 16. ožujka i do tada nisam vjerovao tome što rade da mi ga žele oteti. Cijeli svoju sam imovinu založio za Agrokor i sve su mi to Rusi kasnije uzeli. Ona dođe i veli mi: - Todoriću prebaci svoje dionice kod notara i ti se miči iz firme!!! Prvi put sam tad shvatio kako je sam Plenković iza toga, shvatio sam da je to mafija. Za Ivicu Todorića je naprosto nevjerojatno da se o tome ne priča, a da ga se pri tome juri zbog siće od 1,25 milijuna eura koji je kikiriki u odnosu na otimačinu Agrokora.
- Tada sam shvatio, tad mi je napokon postalo sve jasno kao dan. Povukao sam se, jer vidio sam da iza svega stoji država, HNB, politika, lešinari, mafija…

Ivica Todorić izjavio je za N1 kako je podignuta optužnica protiv njega ništa drugo nego mafijaški obračun s njime i pokušaj legalizacije kriminalne otimačine Agrokora. Optužnica ga tereti za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz koncerna uz pomoć švicarske tvrtke te nekoliko članova svoje bivše uprava među kojima je i Piruška Canjuga

- Todoriću, prebaci dionice kod notara i miči se iz firme, prijetila mi je u 4 oka Dalićka, a sad me mafija optužuje za smiješnih 1,25 milijuna eura Pixell
4. 9. 2019

Ne plašim se odlaska u zatvor. Ja idem do kraja. I nema šanse da me zaustave u rasvjetljavanju istine. Ako se ne riješi problem otimačine Agrokora Hrvatska nikada neće ići naprijed, izjavio je to Ivica Todorić izjavio za N1 u povodu podignute optužnice zbog izvlačenja 1,25 milijuna eura preko švicarske tvrtke. Na pitanje stoji li takva optužnica, nekada najmoćniji i najbogatiji Hrvat je kazao kako je to stupidna teza i kako je suludo da ga optužuju za tako sitan novac i to kad je on istovremeno „upumpao“ u Agrokor gotovo pola milijarde kuna. - Imao sam 4 milijarde kune svojih novaca koje sam dao Agrokoru, a sam me optužuju s 1,25 milijuna eura… Dokapitalizirao sam ga privatnom imovinom… Pa zar vi mislite da bih učinio takvu budalaštinu? Oni žele u ovom trenutku refinancirati dug. Samo zato kako bi u Hong Kongu mogli i dalje dijeliti plijen. Roll up ugovorom od 1,6 milijardi kuna Agrokor je dobio samo 260 milijuna… Pazite, sve ostalo su izvukli za sebe
Na pitanje urednika Tihomira Ladišića koliko je kuna bilo na računu Agrokora kad je došla Izvanredna uprava, bivši gospodarstveni moćnik naprosto je eruptirao. Ivica Todorić još je jednom i nikad izravnije prozvao Andreja Plenkovića, Vladu, Martinu Dalić, Borisa Vujčić, lešinarske fondove, đavolje odvjetnike, politiku… da je učinila sve da mu otmu firmu, novac, imovinu i naprave najveću pljačku ikada u ovom dijelu Europe. Sve do 16. ožujka 2017. nije znao točno što „udružena zločinačka organizacija“ smjera, no kad mu je Martina Dalić, tadašnja potpredsjednica Vlade mafijaškim rječnikom u četiri oka kazala da mu je najbolje da ode, da svoje dionice prenese na nekog notara… Evo sad ću vam reći što mi je prijeteći točno poručila: - Meni dođe Dalićka i nasamo mi oka 16, ožujka i do tada nisam vjerovao tome što rade da mi ga žele oteti. Cijeli svoju sam imovinu založio za Agrokor i sve su mi to Rusi kasnije uzeli. Ona dođe i veli mi: - Todoriću prebaci svoje dionice kod notara i ti se miči iz firme!!! Prvi put sam tad shvatio kako je sam Plenković iza toga, shvatio sam da je to mafija. Za Ivicu Todorića je naprosto nevjerojatno da se o tome ne priča, a da ga se pri tome juri zbog siće od 1,25 milijuna eura koji je kikiriki u odnosu na otimačinu Agrokora.
- Tada sam shvatio, tad mi je napokon postalo sve jasno kao dan. Povukao sam se, jer vidio sam da iza svega stoji država, HNB, politika, lešinaru, mafija…

Pa zašto ste onda potpisali dolazak Izvanredne uprave, upitao ga je voditelj N1.

- Jer me je ona ucijenila. Kazala je : - Bit će strašno i tebi i tvojoj familiji…. Da to nisam potpisao, uhapsili bi me istog trena. Imao sam 60.000 uposlenika. Do tada ništa nisam znao. Svu sam svoju imovinu dao za to. Sve su oni složili da ako ja to ne potpišem da će oteti. Tad sam znao da je Plenković unutra. Tada sam počeo saznavati što mi rade i time sam kupio mir. Šest mjeseci sam bio miran, jer su toliko tražili da mi nešto nađu, a što su našli? Ništa! Nakon pola godina rekli su da imaju nešto protiv mene i bilo me je strah da će me hapsiti. Otišao sam vam. Protiv mene je krenulo Tužilaštvo, Policija, politika, mafija…

Jeste li svjesni da Vam prijeti višegodišnja robija? Pitao je Ladišić Todorića.

- Što su oni u dvije godine otkrili? Nikada ni jedan papir nije iznesen iz kompanije. Sve je ostalo u kompaniji. Oni sad gledaju sve. Javnost ima percepciju da sam uspio preko politike doći do svega, do poslovnog carstva. Druga je percepcija da sam ja jako bogat…
Imali su svaki moj papir u zadnjih 30 godina. Zašto u tim mailovima nisu našli nešto poput njihove Fimi medije ili sličnim mnogobrojnih lopovluka. Nikada s politikom nismo imao veze. Nikada me političari nisu vodili. Nikada nisam političarima dao više od 50.000 kuna. Radio sam to samo zato što sam imao sam obavezu pokazati da sve to funkcionira savršeno, da u nas nema korupcije.

Ne živite li vi u iskrivljenoj stvarnosti? Kupovali ste kompanije i za samo jednu kunu. Koliko je kuna bilo na računu kad je stigla Izvanredan uprava? Samo 3, kazao je Ladišić te pustio Todorića da nastavi:

- To je laž. Bilo je 3 kune!!! I to zato što su oni prethodno potrošili Agrokorove milijarde. Taj dan je još Agrokor platio 53 milijuna kuna i to ta njihova Izvanredna uprava. Kriminalna aktivnost različitih grupa dovela je Agrokor u sve probleme. Bili su me tada optužili i da dugujem 6 milijardi kuna za poreze, a gdje im je to danas? Našli su samo 1,25 milijuna eura. Oni nemaju ništa! Plenković i njegova ekipa danonoćno su govorili laži o meni i Agrokoru. Tako su rušili cijeli koncern!
Huljić (financijski direktor, o.p.) je napisao tada: - Agrokor nema nikakvih likvidnih problema. Tek u drugom mjesecu kad nas je napao ruski ambasador počelo se nešto zbivati.

Zašto ste se zaduživali s kamatom od 9 posto?

Napravio sam najveću kompaniju u srednjoj Europi. Htio sam je staviti na Burzu. Imali smo vještine i znanje. Sagradio sam Hrvatsku. Vi mene pitate za izvlačenje novaca, a od Iloka, preko Slavonije, Baranje, Istre do Dubrovnika…, pogledajte samo što sam napravio. Sve je to još tu! Ja sam ulagao u hrvatsku industriju, u budućnost.
To je sramota hrvatskog pravosuđa, politike… Oni su najveću kompaniju uništili. To Mađari, Nijemci i drugi ne rade. To je sramotna optužnica. U 2014. kad sam kupio Mercator na svom računu imao sam osobnih 500 milijuna eura s kojima sam se zadužio, a početkom 17. su mi uzeli firmu. Pola milijarde eura dao sam svojih para za jamstva da održimo Agrokor, a sad me optužuju za kikiriki. Zašto mi u 30 godina nisu našli da nisam uzao ni filir?
Kao da je želio kazati kako je to naprosto nevjerojatno, kako je nedokučivo da netko padne zbog 1,25 milijuna eura, a da je pri tome bezrezervno utukao u spas kompanije nevjerojatnih pola milijarde kune. To je za Todorića apsurdno.
U svojim zbrkanim rečenica teško je pratio nit, a nije skrivao ni gnjev spram sadašnjih upravitelja kompanije i vlastodržaca.
- Fabris Peruško, šef u Fortanovi ima dva milijuna eura godišnje plaće. Sve si refundira od firme. Ama baš svaki račun, tako i onaj od 12 kuna za kavu u obližnjem kafiću! Ja nikada nisam uzeo nikakva sredstva. Uvijek sam pazio da porez bude plaćen. Imao sam 400 milijuna zadržane dobiti i sad nisu ništa drugo pronašli, a imali su više od dvije godine na raspolaganju. Imali su svaki moj papir koje sam brižno čuvao 30 godina u kompaniji. Pa tko normalan može povjerovati ovoj optužnici.

Kakva je budućnost Fortanove?

To uopće ne postoji! To je firma koja je vrijedila šest milijardi eura kad sam otišao. Sad ne mogu dobiti ni dvije! Kako i bi kad su sve zasnovali na kriminalu i otimačini. Stranci su „kod mene“ imali bezvezne garancije za imovinu, a sad u zbilji posjeduju našu imovinu! Naša vlast je priznala „nevaljale garancije“ strancima. To je trebalo pripasti domaćim dobavljačima… Oni žele u ovom trenutku refinancirati dug. Samo zato kako bi u Hong Kongu mogli i dalje dijeliti plijen. Roll up ugovorom od 1,6 milijardi kuna Agrokor je dobio samo 260 milijuna… Pazite, sve ostalo su izvukli za sebe.
Ne plašim se odlaska u zatvor. Ja idem do kraja. I nema šanse da to ne bude rasvijetljeno. Ako se to ne riješi Hrvatska nikada neće ići naprijed.

Nakon što je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak podiglo optužnicu protiv Ivice Todorića, tereteći ga da je plaćanjem fiktivnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura, Todorić je u utorak objavio novi blog pod naslovom ”Prikrivanje kriminala kao politička platforma” u kojem za podizanje optužnice okrivljuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

”Najnoviji potezi DORH-a, nedvojbeno po nalogu Andreja Plenkovića i njegovih poslušnika, otkrivaju (po tko zna koji puta) sav jad njegovog urušenog režima. U očajničkoj želji da svima nama ponovno ponovi mantru kako je otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora junački legalni potez, ponovno koristi pravosudne institucije čiji su zaključci u objavljenim optužnicama u najmanju ruku netočni i zasnovani na insinuacijama”, ustvrdio je Todorić u svom blogu.

Bivši vlasnik Agrokora je poručio kako je riječ o ”već poznatom receptu kaznenog progona za nepostojeća protuzakonita djela” te da je cilj ovakvog djelovanja skretanje pozornosti s ”najveće političko-kriminalne korupcijske afere u Hrvatskoj koja traje i danas”, ali i da će optužbe pobiti na sudu.

”Ali Borg, lex Agrokor, odabir savjetnika, roll up krediti i deseci drugih Plenkovićevih marifetluka se neće zaboraviti”, zaključio je Todorić u blogu, prenosi Hina. 

Optužnicom su, neslužbeno se doznaje, uz Todorića obuhvaćeni Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen u iznosu od 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo ne otkrivajući njihov identitet.

Odgovornu osobu švicarske tvrtke terete da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.