Jupiter večeras najbliži Zemlji u posljednjih 59 godina - najveći planet Sunčeva sistema "kao na dlanu" uz pomoć digitalnih teleskopa

Ako obratite pažnju u prvom dijelu dana, možete ga vidjeti golim okom. Saznajte kada će to biti.

Prvi put nakon 59 godina Jupiter će biti 'samo' 590 milijuna kilometara udaljen od našeg planeta.

Jupiter večeras najbliži Zemlji u posljednjih 59 godina - najveći planet Sunčeva sistema "kao na dlanu" uz pomoć digitalnih teleskopa WikiImages / Pixabay
26. 9. 2022

Foto: WikiImages / Pixabay

Budući da će istovremeno biti i u takozvanoj opoziciji, izgledat će još svjetlije i veće nego inače. "Vanjski planeti (od Marsa nadalje) najbliži su Zemlji kada su u opoziciji sa Suncem. Opozicija počinje sutra, 26. rujna, točno u 21:35", objašnjava astrologinja Ema Kurent na Facebooku. Dolazi do opozicije. svakih 399 dana ili 13 mjeseci, no rijetko se dogodi da se poklopi s danom kada je planet također najbliži Zemlji. Svakih 12 godina doseže svoju najbližu točku.

 
Prvi fenomen učinit će Jupiter svjetlijim, a drugi će učiniti da se čini većim nego inače. Oboje u isto vrijeme idući će put moći slaviti tek 2139. godine.

Hoćemo li ga lako vidjeti iz Hrvatske?

Za neke dijelove zemlje predviđa se kraće objašnjenje pri zalasku Sunca, pa bismo sjajni i veliki Jupiter možda mogli promatrati i u Sloveniji, javlja portal 24ur.

U slučaju lošeg vremena astronomi očekuju da će planet koji će be active bit će nešto veći i svjetliji nego inače. , moći će se vidjeti još nekoliko tjedana.

Zanimljiva pojava za prave istraživače

Najveći planet u našem Sunčevom sustavu posebno je zanimljiv istraživačima svemira. Sada će pomoću digitalnog teleskopa na površini moći proučavati i vidjeti inače teško vidljive detalje.
 

 
Oni s najboljim teleskopima također će moći razaznati reljef planeta i vremenske uvjete, te će moći vidjeti tri ili četiri Jupiterova mjeseca.

Teleskopi u svemiru također će moći uhvatiti bolje slike plinovitog diva u svoje objektive tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.