NASA je pozvala u pomoć teologa zbog vanzemaljaca i izvan zemaljskog života

Američka vladina agencija NASA dugo je uključena u istraživanje svemira i otkrivanje mogućih tragova izvanzemaljskog života. Potonji je onaj koji već dulje vrijeme uzburkava duhove i o kojemu su se dosad postavljala mnoga pitanja, ali i još veći broj raznih teorija i zavjera. Zbog toga je - za sada neobjašnjeno - NASA pozvala grupu teologa da redefiniraju najrazličitije svjetske religijske tradicije u slučaju otkrića vanzemaljaca.

NASA je pozvala u pomoć teologa zbog vanzemaljaca i izvan zemaljskog života WikiImages / Pixabay
30. 12. 2021

Je li ljudska rasa sama u svemiru ili postoje drugi oblici života negdje, milijunima milja daleko od našeg planeta? Ovo pitanje, unatoč intenzivnom istraživanju i izvanzemaljskim ekspedicijama, ostaje obavijeno velom misterija. No, na temelju dosadašnjih saznanja, znanstvenici ne isključuju mogućnost da negdje u svemiru postoje napredniji oblici života koji tek čekaju otkriće. Zato su stručnjaci NASA-e pozvali skupinu od 24 teologa da prouče i redefiniraju cijeli koncept podrijetla čovječanstva i različitih religijskih uvjerenja u slučaju otkrića izvanzemaljskog života.ali svih drugih oblika života. Suradnja NASO-a i teološke struke započela je 2014. godine kada je američka vladina agencija pozvala 24 teologa da sudjeluju u svom programu u Centru za teološke studije na Sveučilištu Princeton, te podržala cijeli program s bespovratnim sredstvima od 970.000 dolara. Centar za teološka istraživanja osnovan je kako bi izgradio most između teologije i znanstvenika i političara s druge strane te kako bi zajedno radio na stvaranju jedinstvenog glasa za obraćanje široj javnosti o širokom rasponu globalnih pitanja. Program, koji je osnovan 2014., počeo je punim radom dvije godine kasnije, s najvećim fokusom na pronalaženju odgovora na pitanja o tome što je život, što znači biti živ i gdje možemo povući granicu između zemaljskog i izvanzemaljskog života. Kako je NASA ove godine poduzela mnoge važne korake kako bi dalje otkrila tragove života u svemiru, ljudska bi rasa prije ili kasnije mogla postati svjesna činjenice da 'nismo sami'. Sada kada na Marsu već postoje dva NASA rovera, nekoliko NASA-inih sondi koje kruže oko Jupitera i Saturna, a svemirski teleskop James nedavno je lansiran u svemir, čini se da bismo uskoro mogli naučiti puno novih i uzbudljivih stvari o drugima - izvanzemaljskim oblicima života .

Među 24 teologa uključenih u NASA-in program je dr. Andrew Davison, svećenik i teolog s doktoratom biokemije, rekao je o potencijalnom izvanzemaljskom životu i sukobu čovječanstva: ''Različite religijske tradicije sigurno bi igrale važnu ulogu u prihvaćanju činjenice da postoje i drugi izvanzemaljski oblici života. Zato je dio NASA-inog cilja istražiti društvene implikacije astrobiologije. On radi s raznim organizacijama, uključujući Princeton centar za teološka istraživanja.' Duilia de Mello, astronom i profesor fizike na Katoličkom sveučilištu, rekao je Washington Postu u kolovozu ove godine. "Ako smo proizvod stvaranja , zašto ne možemo? da se život razvija i na drugim planetima? Tome nema apsolutno ništa proturječno.'' Naš pogled na svemir, vanzemaljce i sve vjerske zapise mogao bi uzdrmati nedavno lansirani svemirski teleskop James, koji u nekim izvorima nosi i nadimak 'vremenski stroj'. Teleskop James stvoren je kako bi se 'osvrnuo' na prve galaksije koje su se formirale u ranom svemiru prije više od 13,5 milijardi godina. Cilj NASA-inog najnovijeg uređaja je otkriti tajne 'supermasivnih' crnih rupa, udaljenih svemirskih svjetova, zvjezdanih eksplozija, tamne tvari i još mnogo toga što im znanstvenici žele konačno pogledati u oči.

Prema trenutnim prognozama, prvi rezultati Jamesovih promatranja mogu se očekivati ​​2022. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.