Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom, jer su Talijani odlučili i dalje kontrolirati slovensku granicu

BOŽINOVIĆ DANAS U TRSTU!  - “Među migrantima ima i terorista i prvih 10 dana kontrole neće biti dovoljno”, rekao je Matteo Piantedosi, talijanski ministar unutarnjih poslova. Time je jasno stavio do znanja da će Šengen biti i dalje suspendiran i na slovensko-hrvatskoj granici, jer Slovenci ne žele popustiti Hrvatima ako i Talijani i dalje budu inzistirali na tvrdim granicama.

Talijanski ministar najavio je i susret sa slovenskim i hrvatskim kolegama, Boštjanom Poklukarom i Davorom Božinovićem koji će se održati danas, u srijedu, u Trstu.

Slovenija će  produžiti kontrole na granici s Hrvatskom, jer su Talijani odlučili i dalje kontrolirati slovensku granicu Tomaž Primožič FPA/BOBO
1. 11. 2023

Kontrola granice između Italije i Slovenije vjerojatno će se nastaviti tijekom cijele zime, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi za list Il Piccolo. Kako je ocijenio, i dalje postoji prijetnja da među migrantima na Balkanskoj rutom putuju i teroristi, javljaju strane novinske agencije. Mjera ograničena na prvih deset dana neće biti dovoljna, rekao je ministar.

Piantedosi je na saslušanju u parlamentarnom odboru za kontrolu Schengenskog sporazuma objasnio da je Italija svjesna važnosti slobodnog kretanja europskih građana unutar Schengenskog prostora te da će to omogućiti što je prije moguće. “Odlučili smo uvesti nadzor kao krajnju mjeru”, rekao je.

Pojasnio je zastupnicima i da je do ponedjeljka tijekom nadzora otkriveno 66 ilegalnih migranata te su uhićene dvije osobe, od kojih jedna zbog sumnje da je pomagala ilegalnim migracijama.

Talijanski ministar unutarnjih poslova danas je najavio i sudjelovanje na sastanku sa slovenskim i hrvatskim kolegama Boštjanom Poklukarom i Davorom Božinovićem koji će se održati 2. studenog u Trstu.

Na sastanku planiraju razgovarati o ponovnom uvođenju kontrole te kako smanjiti utjecaj kontrole na građane spomenute tri zemlje koji svakodnevno prelaze granicu. Nakon što je prošli tjedan kontrolu najavila Italija, u pretprošlu subotu je i Slovenija počela provoditi kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.