Za sada bez Šengena samo do kraja mjeseca! Slovenci će kontrole nastaviti ako Talijani ostave kontrole i nakon kraja listopada

Austrija ignorira Šengen još od 2015. pa postoji  bojazan da će sloboda kretanja u EU i dalje biti limitirana! Slovenci zabranili prelaske na mnogim prijelazima. Ponegdje mogu prelaziti samo pogranični stanovnici s dozvolama.

Privremena je to mjera koja se može brzo promijeniti

Ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar uvjeravao je u četvrtak da će kontrola granice s Hrvatskom i Mađarskom omogućiti normalan život ljudima koji žive uz granicu. Isto očekuje i od talijanskih vlasti. Talijanski ministar Matteo Piantedosi uvjerava da je riječ o privremenoj i proporcionalnoj mjeri, a Italija je za nadzor granice sa Slovenijom poslala dodatnih 350 policajaca i vojnika koji će pomagati tamošnjim snagama sigurnosti. Kontrolirat će prijelaze za međunarodni i pogranični promet. Kontrola će se provoditi 24 sata dnevno na većim graničnim prijelazima, dok će na manjim biti sporadična. Danas bi trebala biti provedena tek u 14 sati, a zbog migracijskog pritiska i situacije na Bliskom istoku nekoliko je zemalja EU-a nedavno uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim schengenskim granicama. Među njima je i Austrija koja od 2015. nadzire granicu sa Slovenijom, a nedavno ju je produžila za još šest mjeseci.

Za sada bez Šengena samo do kraja mjeseca! Slovenci će kontrole nastaviti ako Talijani ostave kontrole i nakon kraja listopada Bobo/Nik Rovan
24. 10. 2023

Slovenija uvodi privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, koji će najprije trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja. Na ovu se mjeru odlučila nakon što ju je Italija obavijestila da će za to vrijeme uvesti privremene kontrole na granici sa Slovenijom.Italija kontrole uvodi zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku, a bit ove privremene mjere je spriječiti terorizam i organizirani kriminal.kriminal. Slovenska vlada je kao razloge za odluku navela i prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, situaciju na Bliskom istoku i u Ukrajini te nedavne terorističke napade u nekim članicama EU.uvjetima mogu prijeći državnu granicu u 14. prijelaza, gdje će biti stalna policijska kontrola. Na 18 prijelaza, na kojima neće biti stalne policijske prisutnosti, granicu mogu prijeći oni koji prema zakonima EU imaju pravo na slobodno kretanje. U međuvremenu samo pogranični stanovnici s dozvolama mogu prelaziti određene točke na granici.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar uvjeravao je u četvrtak da će kontrola granice s Hrvatskom i Mađarskom omogućiti normalan život ljudima koji žive uz granicu. Isto očekuje i od talijanskih vlasti. Talijanski ministar Matteo Piantedosi uvjerava da je riječ o privremenoj i proporcionalnoj mjeri, a Italija je za nadzor granice sa Slovenijom poslala dodatnih 350 policajaca i vojnika koji će pomagati tamošnjim snagama sigurnosti. Kontrolirat će prijelaze za međunarodni i pogranični promet. Kontrola će se provoditi 24 sata dnevno na većim graničnim prijelazima, dok će na manjim biti sporadična. Danas bi trebala biti provedena tek u 14 sati, a zbog migracijskog pritiska i situacije na Bliskom istoku nekoliko je zemalja EU-a nedavno uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim schengenskim granicama. Među njima je i Austrija koja od 2015. nadzire granicu sa Slovenijom, a nedavno ju je produžila za još šest mjeseci.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.