32.500 migranata ulovili Slovenci na granici s HR - balkanska je ruta užarena, a u Bruxellesu su dva ministra tražila rješenje za prognaničku krizu

Svaki dan u naseljima Rigonce, Dobova i Obrežje (Bregana), gdje je najkritičnije, slovenska policija "procesuira" i do 200 migranata koji pokušavaju ilegalno priječi u Sloveniju!

Slovenski i hrvatski ministri unutarnjih poslova raspravljali su u Bruxellesu o problemu koji sve više muči obje zemlje. Ilegalni migranti zabrinjavaju i Sloveniju i Hrvatsku.
 

32.500 migranata ulovili Slovenci na granici s HR - balkanska je ruta užarena, a u Bruxellesu su dva ministra tražila rješenje za prognaničku krizu Borut Živulović/Bobo
29. 9. 2023

Svaki dan u naseljima Rigonce, Dobova i Obrežje (Bregana), gdje je najkritičnije, slovenska policija "procesuira" i do 200 migranata koji pokušavaju ilegalno priječi u RH i u velikom broju slučajeva uredno nam ih vraća!

Samo u ovoj godini Slovenci su u pokušaju ilegalnog prijelaska granice sa Hrvatskom zaustavili nevjerojatnih 32.500 migranata. Balkanska je ruta u punom zamahu.

U svjetlu sve većeg problema s ilegalnim prelascima vanjskih granica Europske unije, Boštjan Poklukar i Davor Božinović sastali su se jučer u Bruxellesu,

odnosno dan nakon promjene slovenskog pristupa kontroli na zajedničkoj granici dviju država. Kao i prije nekoliko dana, slovenski je ministar ponovno inzistirao na temeljitijem nadzoru granice zbog povećanog broja ilegalnih migranata. Kako je Boštjan Poklukar napisao na Facebooku, s hrvatskim kolegom Božinovićem dogovorio je daljnje jačanje suradnje policija obiju država u obliku mješovitih patrola. Dogovorena je i pomoć dodatnim tehničkim sredstvima te ujedno jačanje kompenzacijskih mjera u koje su uključeni i za tu svrhu posebno obučeni policijski službenici.

"Složili smo se da se zemlje u regiji moraju aktivnije uključiti u upravljanje migracijama", napisao je Poklukar.Razgovor je uglavnom bio usmjeren na granicu s Bosnom i Hercegovinom, au razgovoru su pozvali Europsku komisiju da pomogne u rješavanju gorućeg pitanja. Kako javlja N1, hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova uputili su zajedničku inicijativu europskoj povjerenici za unutarnje poslove Ylvi Johansson da Europska komisija što brže i aktivnije radi na sklapanju sporazuma o statusu između agencije Frontex i Bosne i Hercegovine.

"Također smo se dogovorili da će naša ministarstva ubuduće djelovati jedinstveno i koordinirano u odnosu na Europsku komisiju i treće zemlje. Zajednički radimo na tome da svi akteri budu aktivno uključeni u poboljšanje uvjeta u zemljama podrijetla i trećih zemalja na migracijskoj ruti“, pojasnio je ministar Poklukar.

Ministar Davor Božinović o svemu je rekao:

- Održao sam bilateralni sastanak sa slovenskim kolegom Boštjan Poklukar na kojem smo razgovarali o koordiniranim aktivnostima vezanim za spriječavanje ilegalnih migracija.
Dogovorili smo proširenje mješovitih ophodnji unutar kompenzacijskih mjera, uključujući posebno obučene policijske službenike i primjenu tehnike. Slažemo se da je izvor problema izvan Hrvatske i Slovenije, u trećim zemljama. Zajednički smo se obratili povjerenici Ylva Johansson i od nje kao prvi korak zatražili da se EK snažnije angažira oko zaključivanja statusnog sporazuma između BiH i Frontexa. Dogovorili smo se da ćemo ubuduće zajednički koordinirati i nastupati prema EK i trećim zemljama da se zajedničkim naporima poboljša stanje u trećim državama na ruti kao i u državama podrijetla migranata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.