Istraživanje: Prosječne zimske temperature u 30 godine narasle za 4,8 ° C

Prema podacima koje je prikupio Climate Central, zime na sjeveroistoku Sjedinjenih Država znatno su se zagrijale od 1970., tvrdi organizacija znanstvenika i novinara koji istražuju i izvještavaju o klimi. Stručnjaci su objasnili do čega bi to moglo dovesti.

Istraživanje: Prosječne zimske temperature u 30 godine narasle za 4,8 ° C Pixabay
1. 12. 2020

Sam proces porasta temperature ubrzava se svake godine sve više i više, a promjene su najočitije što se više približava zima - mnogo aktivnije nego u bilo koje drugo doba godine. U Sjedinjenim Državama sličan se fenomen opaža u 38 država. Većina ih se nalazi na sjeveroistoku zemlje.

Tijekom zime 1969.-1970. U Philadelphiji prosječna zimska temperatura bila je -1 ° C. Međutim, u 2019. godini prosjek je bio + 4,4 ° C.

U kojim su državama promjene najuočljivije?

U Philadelphiji je prosječna zimska temperatura porasla za gotovo 4,8 ° C od 1970. godine, a broj abnormalno toplih dana popeo se na 19.
U Atlantic Cityju u državi New Jersey zime su se zagrijale za 4,3 ° C s 14 dana toplijim od uobičajenih.
Allentown, Pennsylvania, zagrijan za 3,8 ° C, a 14 dana bilo je toplije nego inače.

Koji su podaci korišteni?

Za istraživanje su stručnjaci Climate Central koristili podatke 242 američke meteorološke stanice.

Znanstvenici su izračunali prosječne temperature i dane iznad normale u prosincu, siječnju i veljači 1969.-1970. I uspoređivali iste mjesece do 2019.-2020. Ukupno gledano, prosječne zimske temperature najviše su porasle u Velikim jezerima i sjeveroistočnim regijama, kao i broj dana s temperaturama iznad normalnih.

Sean Sublett, meteorolog iz Climate Central-a, rekao je da 50-godišnji podaci dokazuju da je proces globalnog zatopljenja i klimatskih promjena započeo i to već dugo. I ovdje se ne radi samo o Sjedinjenim Državama. Stručnjak napominje da su se prije 150 godina povećale i minimalne zimske temperature na cijelom sjevernom dijelu planeta. Međutim, to se nije dogodilo takvom brzinom. Očitavanja temperatura sada eksponencijalno rastu.

Sunce je sada u manje aktivnom dijelu svog normalnog ciklusa. Tijekom ovih razdoblja također se primjećuju niže temperature. Međutim, prema Sublettu, temperature još uvijek rastu, a znanstvenici to pripisuju klimatskim promjenama.

Posljedice porasta temperature zimi

Promjene temperature ozbiljno utječu na poljoprivredu, napominje znanstvenik. Primjerice, voćke se zimi trebaju rashladiti i na vrijeme procvjetati. Poremećaj njihovog životnog ciklusa može dovesti do katastrofe. Toplije zime opasne su za sve biljke općenito. Prerano cvjetaju u toploj veljači, a zatim se smrzavaju početkom ožujka. Osim toga, ponekad zatopljenje uzrokuje velike snježne padavine koje vode do lavina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.