Zagrijavanje od samo 2 ° C oslobodit će milijarde tona ugljika u tlu

Nova studija sugerira da će globalno zagrijavanje od 2 ° C rezultirati ispuštanjem oko 230 milijardi tona ugljika iz tla. Ovaj je zaključak donijela međunarodna skupina znanstvenika predvođena Sveučilištem u Exeteru, a rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature.

Zagrijavanje od samo 2 ° C oslobodit će milijarde tona ugljika u tlu Pixabay
3. 11. 2020

Globalna tla sadrže dva do tri puta više ugljika od atmosfere, a toplije temperature ubrzavaju razgradnju. To smanjuje količinu vremena koje CO2 provodi u tlu, mijenjajući način na koji se mijenja ciklus ugljika u tlu.

Novo međunarodno istraživanje pokazuje osjetljivost ciklusa ugljika u tlu na globalno zagrijavanje i stoga prepolovljuje neizvjesnost u budućim projekcijama klimatskih promjena.

Procjenjuje se da zagrijavanje od 2 ° C (iznad predindustrijske razine) oslobađa 230 milijardi tona ugljika. To je četiri puta više od ukupnih emisija u Kini i dva puta u Sjedinjenim Državama tijekom proteklih 100 godina.

Naše istraživanje isključuje najekstremnije prognoze, ali unatoč tome pretpostavlja značajne gubitke ugljika u tlu zbog klimatskih promjena s zagrijavanjem od samo 2 ° C. A to čak ne uključuje gubitak više ugljika od topljenja vječnog leda. " objašnjava koautorica studije dr. Sarah Chadburn sa sveučilišta u Exeteru.

Taj je učinak takozvana „pozitivna povratna informacija“ - kada klimatske promjene uzrokuju nuspojave koje pridonose daljnjim klimatskim promjenama, pogoršavajući situaciju.

Trenutni modeli pretpostavljaju nesigurnost od oko 120 milijardi tona ugljika pri prosječnom globalnom zagrijavanju od 2 ° C. Najnovije istraživanje smanjuje tu nesigurnost na oko 50 milijardi tona ugljika. Na taj su način znanstvenici smanjili nesigurnost u ovom odgovoru na klimatske promjene, što je vitalno za izračunavanje točnog globalnog proračuna ugljika za Zemlju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.