STUDIJA - Zbog klimatskih promjena Arktik postaje sve zeleniji

Studija: Arktik je postao zeleniji zbog klimatskih promjena

Znanstvenici iz Sjedinjenih Država istražili su tundru i otkrili da je više od 38% njezinog teritorija postalo zelenije od 1985. 

STUDIJA - Zbog klimatskih promjena Arktik postaje sve zeleniji Pixabay
23. 9. 2020

Istraživači iz svemirskog letačkog centra Goddard otkrili su da je arktičko ljeto sve toplije, a klima sjevernih krajolika Zemlje se mijenja. Koristeći NASA-ine satelitske snimke za praćenje globalnih ekosustava tundre desetljećima, istraživači su otkrili da je regija postala zelenija, a toplije temperature zraka i tla potiču rast biljaka.

Studija, objavljena ovog tjedna u časopisu Nature Communications, prva je koja mjeri promjene pokrivača kopna na čitavoj arktičkoj tundri, od Aljaske i Kanade do Sibira. Vegetacija je analizirana pomoću satelitskih podataka Landsat, zajedničkog projekta između NASA-e i Američkog geološkog zavoda (USGS). Pod "ozelenjavanjem" istraživači podrazumijevaju biljke koje energičnije rastu, postaju gušće ili pokrivaju veće područje.

Arktička tundra jedan je od najhladnijih bioma na Zemlji, ali se također zagrijava brže od ostalih. Ozelenjavanje koje vidimo na Arktiku zapravo je samo jedna od posljedica globalnih klimatskih promjena - to je odgovor bioskale na porast temperatura zraka” rekao je Logan Berner, ekolog i stručnjak za globalne promjene sa Sveučilišta Sjeverne Arizone u Flagstaffu

Kad se vegetacija tundre promijeni, to utječe ne samo na divlje životinje koje ovise o određenim biljkama, već i na ljude koji žive u regiji. Biljke će apsorbirati više ugljika iz atmosfere, ali više temperature uzrokovat će otapanje vječnog leda, oslobađajući tako stakleničke plinove. Istraživanje je dio NASA-inog arktičkog borealnog eksperimenta (ABoVE), čiji je cilj bolje razumjeti kako ekosustavi reagiraju na zagrijavanje.

Znanstvenici su koristili Landsatove podatke i dodatne izračune za procjenu vršnih razina zelenila godišnje za svako od 50 000 nasumično odabranih mjesta tundre. Između 1985. i 2016. oko 38% paketa širom Aljaske, Kanade i zapadne Euroazije je zelenije. Ova brojka u sljedećih 15 godina može porasti za pola.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.