ŠOKANTNO: Njih 4000 evakuirano! Predviđanje se obistinilo: Eruptirao vulkan na Islandu (VIDEO)

"Večeras u 22:17 počela je vulkanska erupcija sjeverno od Grindavika na poluotoku Reykjanes". Vulkan je eruptirao na Islandu, južno od glavnog grada Reykjavika, nakon niza potresa u ponedjeljak kasno navečer, javlja AFP. Island je već nekoliko tjedana u stanju pripravnosti zbog erupcije, a izdane su i naredbe za evakuaciju nakon brojnih potresa.
 

ŠOKANTNO: Njih 4000 evakuirano! Predviđanje se obistinilo: Eruptirao vulkan na Islandu (VIDEO) Posnetek zaslona/omrežje x
19. 12. 2023

"Večeras u 22:17 počela je vulkanska erupcija sjeverno od Grindavika na poluotoku Reykjanes", objavila je Međunarodna meteorološka organizacija, dodajući da su incident snimile obližnje web kamere.

Snimke erupcije uživo pokazale su velike oblake blistave narančaste lave kako izbijaju u noćno nebo okružene crvenim dimom, javlja AFP.

U studenom su regiju južno od Reykjavika potresle tisuće malih potresa, zbog čega su vlasti evakuirale 4000 stanovnika ribarskog područja. luka Grindavik, koja je udaljena oko 40 kilometara od glavnog grada.
 

Vulkanske erupcije nisu neuobičajene na Islandu, koji ima 33 aktivna vulkana, no ne očekuje se da će ova izazvati takve probleme kao ona iz 2010. godine.

Tada je erupcija ledom prekrivenog vulkana Eyjafjallajokull, visokog više od 1660 metara, poslala golemu količinu pepela u atmosferu koja je paralizirala zračni promet iznad Europe. Otkazano je 100.000 letova za ukupno više od deset milijuna putnika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.