Zbog potresa je proglašeno izvanredno stanje, a stanovnici su evakuirani, slijedi li još jedna erupcija vulkana?

Svjetski poznat geotermalni bazena Blue Lagoon u velikoj opasnosti. Island su potresle stotine potresa. Prema podacima nadležnih, na otoku je između ponoći i 6:00 sati zabilježeno više od 880 slabijih potresa, svi ispod magnitude 3.

Zbog potresa je proglašeno izvanredno stanje, a stanovnici su evakuirani, slijedi li još jedna erupcija vulkana? Posnetek zaslona/Instagram profil redgeochile
14. 11. 2023

U petak je na Islandu proglašeno izvanredno stanje zbog potresa i opasnosti od erupcije vulkana. Vlasti su evakuirale 3700 stanovnika grada Grindavik. Fotografije snimljene u potresnom području posljednjih dana pokazuju duboke pukotine i rupe široke više od metar na ulicama grada.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Red Geocientífica de Chile (@redgeochile)

Grindavik se nalazi nedaleko jedne od najprepoznatljivijih islandskih turističkih atrakcija, geotermalnog bazena Blue Lagoon, koji je u četvrtak privremeno zatvoren za goste. Na Islandu je proglašeno izvanredno stanje zbog niza potresa koji bi mogli navijestiti skoru vulkansku erupciju. Kako prenosi dpa, jučerašnji potresi bili su slabiji nego proteklih dana, no podaci o opasnosti od erupcije u tamošnjem vulkanskom sustavu nisu se promijenili.U subotu je Islandski meteorološki ured objavio da još nije moguće utvrditi točnu lokaciju moguće erupcije. Ali postoje znakovi da se značajna količina magme kreće ispod površine. Kako javlja dpa, islandska vlada sastat će se danas u vezi s tom situacijom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.